Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, tinem cont de faptul ca PFA-urile desfasoare activitati independente si pot beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil daca in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului PFA a realizat venituri impozabile in conformitate cu prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor.
Printre aceste venituri se regasesc atat veniturile din salarii cat si veniturile din activitati independente.
Potrivit art. 21 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 , la stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 3 din ordonanta de urgenta, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta.
Concluzionam ca la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi luate in considerare veniturile din activitati independente, daca aceste venituri au fost realizate timp de 12 luni anterior nasterii copilului.
Solicitarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului se face pe baza de cerere si documente doveditoare, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Atentie mare la faptul ca acest concedi reprezinta intreruperea activitatii pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.