Cotizatie de minimum 12 luni. Se iau in calcul veniturile unui PFA?

03 Aprilie 2013
03 Aprilie 2013
SalarizarePFAOUG 111/2010activitati independenteconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom analiza mai jos cazul unui PFA incepand cu 2011 care a cotizat la stat (sanatate si pensie) pentru veniturile din activitatea desfasurata ca persoana fizica autorizata. In ianuarie 2013, salariata in cauza s-a angajat cu 8 ore afland ulterior de sarcina in 5 saptamani. Vom vedea astfel in ce masura, la acel moment, veniturile din PFA si cotizatiile aferente acestora sunt incluse la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului de pana la 2 ani. In caz contrar, vom vedea cum poate proceda PFA-ul in cauza pentru a putea indeplini conditia de a fi cotizat minimum 12 luni inainte de a naste.

Solutia consultantului:

Conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.


Astfel cum prevede art. 3 alin. (1) si (2) din acelasi act normativ, veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.

Asadar, conditia pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului este ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni solicitantul sa fi realizat venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia expusa, intelegem ca anterior incheierii contractului individual de munca ati realizat venituri din activitati independente.

Prin urmare, daca anterior datei nasterii copilului, veti realiza timp de 12 luni o perioada venituri din salarii, iar alta perioada venituri din activitati independente conditia impusa de OUG 111/2010 este indeplinita.

Pentru acordarea indemnizatiei si a concediului crestere copil este necesar ca venituri sa fie realizate efectiv  in perioada de 12 luni, nefiind posibila plata retroactiva sau persoana sa se fi aflat in situatiile asimilate prevazute de lege.

In consecinta, pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului va trebui sa faceti dovada ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni ati realizat venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare ori ca v-ati aflat intr-una dintre situatiile asimilate prevazuta de OUG 111/2010.




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]