Un PFA poate sa se angajeze pe sine cu CIM?

persoana fizica autorizataPFACodul munciiOUG 44/2008
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoana fizica autorizata (PFA), intreprinderea individuala (II) si intreprinderea familiala (IF) nu au personalitate juridica in conformitate cu dispozitiile OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

OUG 44/2008 atribuie dreptul PFA (in temeiul art. 17 alin. 1) si intreprinzatorului II (in temeiul art. 24) de a fi angajatori, insa acestia sunt angajatori persoane fizice.
Asadar, PFA si intreprinzatorul titular al II pot avea calitatea de angajatori persoane fizice, lucru permis de dispozitiile OUG 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele ale art. 10 din Codul muncii , republicat.

Potrivit art. 10 din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Prin urmare, PFA si intreprinzatorul titular al II pot avea calitatea de angajatori, insa in calitate de persoane fizice, asa incat este inadmisibil ca persoana fizica sa se angajeze pe sine. Aceasta pentru ca unul dintre elementele care caracterizeaza contractul individual de munca este subordonarea salariatului fata de angajator. Astfel, intre cele doua parti ale CIM, salariat si angajator, exista o relatie de subordonare, caracterizata prin prestarea muncii de catre salariat sub autoritatea angajatorului, care are puterea de a da ordine si directive salariatului, de a controla indeplinirea sarcinilor de serviciu si de a sanctiona abaterile de la disciplina muncii.

In concluzie, unul dintre elementele fundamentale ale CIM, subordonarea salariatului fata de angajator, nu este posibila in cazul angajarii propriei persoane, asa incat apreciem ca nu se vor putea incheia contracte individuale de munca de catre aceeasi persoana fizica care cumuleaza in acelasi timp atat calitatea de angajator, cat si pe aceea de salariat.

De altfel, din punctul nostru de vedere dispozitiile art. 17 alin. (1) din OUG 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, precizeaza in mod clar si limitativ modalitatile in care PFA isi poate desfasura activitatea, respectiv:
- conform prevederilor art. 4 lit. a), adica individual si independent, ca persoana fizica autorizata, sau
- poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.

Tot astfel, din dispozitiile art. 25 alin. (2) din acelasi act normativ reiese posibilitatea cumulului calitatii de intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale cu calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala.  

Asadar, observam ca legiuitorul nu a stabilit posibilitatea cumulului calitatilor de intreprinzator si salariat in cadrul aceleiasi intreprinderi individuale.

In ceea ce priveste intreprinderea familiala, aceasta este constituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii in conformitate cu dispozitiile art. 28 alin. (1) din OUG 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform alin. (2) din acelasi articol, membrii unei intreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale. De asemenea, acestia pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-au organizat intreprinderea familiala.

Aceste dispozitii legale precizeaza in mod clar statutul pe care membrii unei intreprinderi familiale il pot avea in acelasi timp, respectiv PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale, precum si calitatea de salariat al unei terte persoane, nu si calitatea de salariat in cadrul intreprinderii familiale.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoana fizica autorizataPFACodul munciiOUG 44/2008

Data aparitiei: 06 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Un PFA poate sa se angajeze pe sine cu CIM? Nota: 3.63 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]