Blocul National Sindical organizeaza in data de 30 august 2012 conferinta finala a proiectului "Biroul pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca", in cadrul careia va fi lansat si ultimul raport tematic realizat de expertii Biroului - "Impactul calificarii si recalificarii asupra cererii si ofertei de munca". De asemenea, vor fi prezentate principalele rezultate ale activitatii Biroului, concretizate in propuneri de modificare ale politicilor publice sau ale actelor normative in domeniul relatiilor de munca, cu accent pe pachetul de propuneri de modificare a legislatiei muncii realizat de expertii implicati in proiect.
Studiul urmareste dinamica pietei muncii in ultimii 3 ani, face o analiza detaliata asupra situatiei somerilor, asupra factorilor care afecteaza nivelul salarial (prin urmare, indiciile care stau la baza unei strategii coerente de formare si educare profesionala) si asupra impactului calificarii si recalificarii prin cea mai ampla cercetare din ultimii ani, bazata pe interviuri cu peste 11.000 de persoane.
Tema ultimului raport a fost aleasa intrucat educatia, cunostintele, aptitudinile si competentele resurselor umane influenteaza direct performantele de pe piata fortei de munca si constituie cauze majore ale saraciei, inegalitatii si excluziunii sociale atunci cand sunt insuficiente sau cand nu concorda cu cerintele reale din piata.
Potrivit studiului, in perioada de criza Romania a pierdut peste 400.000 de salariati din randul companiilor care au minimum 10 angajati si a inregistrat maximul ultimilor 8 ani in ceea ce priveste rata somajului (7,4%), cu un maxim istoric in randul tinerilor (23,7%).
Datele analizate de experti arata ca in ultimii 3 ani circa 914.000 persoane au participat la programe de formare si educare profesionala, 46,3% participand la programele de calificare/recalificare si restul de 53,7% la programe de perfectionare/specializare.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Cursurile de calificare si recalificare sunt accesate in proportie covarsitoare de persoane care sunt deja ocupate (74%) si care au declarat ca sunt angajate cu contract de munca permanent (95%). somerii si persoanele care nu sunt active in campul muncii acceseaza doar intr-o foarte mica masura acest tip de cursuri (11% si respectiv 16%), ceea ce inseamna ca programele sunt slab calibrate in raport cu nevoile acestora.
Cea mai mare frecventa a cursurilor de acest tip a fost pentru meseriile de ospatar/bucatar (16.6%), operator si procesare date (11.7%), agent paza si ordine publica (9,1%), adica unele dintre cele mai instabile ocupatii din punct de vedere al vechimii in munca.
Cursurile de perfectionare/specializare, datele arata faptul ca statul/institutiile de stat reprezinta cel mai mare furnizor de participanti, peste 50% din totalul participantilor la acest tip de cursuri activand in invatamant (24%), administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public (17%) si sanatate si asistenta sociala (13%). Cea mai mare pondere a participantilor la aceste tipuri de cursuri este reprezentata de persoane ocupate (95%), numai 1% dintre participanti fiind someri si circa 4 procente fiind persoane inactive.
Cele mai multe cursuri de acest tip au fost urmate in domeniul IT (12,2% din total), in programe de imbunatatire a mangamentului (11,1%) si in domeniul sanatatii (10,8%).