In ce priveste noul program de guvernare pentru 2013-2016 in directia stimularii sectorului privat si pentru crearea de locuri de munca, se prevede revenirea TVA la nivelul de 19%, dar si mentinerea plafonului de 16% pentru cota unica, cu introducerea pe parcursul mandatului a trei cote stabilite pe grile de venit de 8%, 12%, respectiv 16%.
In primul semestru din 2010, cand TVA era de 19%, s-au colectat la buget din Taxa pe Valoarea Adaugata 16,43 miliarde de lei. in a dpua jumatate a anului, cand TVA a urcat la 24%, sumele colectate la aceasta categorie s-au ridicat la 22,81 miliarde de lei. in primul semestru din 2011, colectarile din TVA au fost de 21,6 miliarde de lei, iar in al doilea semestru - de 26,3 miliarde de lei.
De asemenea, Guvernul USL isi propune sa reduca, in intervalul 2013-2016, TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%. "15% va ramane la acestia pentru dezvoltare. Masura va fi valabila doar pentru productie, si nu pe lantul de prelucrare. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura", se arata in documentul Guvernului.
Guvernul Ponta II vrea, de asemenea, sa sprijine producatorii agricoli sa-ia certificate europene de producatori BIO. "Astfel, lor li se faciliteaza accesul la piata europeana (o piata care ii asteapta, fara sa fie nevoie sa se promoveze prea mult) si sa vanda produsele pe care le fac pe mult mai multi bani", se mai arata in programul de guvernare.
Guvernul USL isi mai propune pentru urmatorii patru ani reducerea la jumatate a numarului de taxe parafiscale si cresterea deductibilitatii in cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In program mai este prevazuta scutirea de impozitare, pe o perioada de cinci ani, a dividendelor care vor fi reinvestite in utilaje si echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorarii capitalului social la societatile unde sunt actionari, sau participarea la capitalul social al altor societati comerciale si care conduc la crearea de noi locuri de munca.
In programul USL este prevazuta si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori si reducerea integrala a platii CAS datorata de angajatori pentru un an, pentru crearea de locuri de munca (cu conditia mentinerii locului de munca inca un an).
Sursa: costelgilca.ro