legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Creantele salariale se suporta din Fondul de salarii

Legea 200/2006creante salarialefondul de garantarecontractul colectiv de muncainsolventaIntrebare: Suntem o firma afalta in insolventa inca din luna martie a.c. si am restante cu plata salariilor. Din cate am citit in Legea 200/2006 platiile ar putea fi efectuate din fondul de garantare. Intrebarea mea este, de la AFOM, ce suma primesc de la fondul de garantare? Salariul brut comunicat de INS, respectiv 2126 lei sau netul aferent acestuia?


Raspuns: Din Fondul de garantare se asigura, asa cum prevede art. 2 din Legea 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarâri judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, denumiti in continuare angajatori in stare de insolventa.

Art . 13 alin. (1) din cuprinsul actului normativ amintit defineste categoriile de creante salariale care se suporta din resursele Fondului de garantare, dupa cum urmeaza:
a) salariile restante;
b) compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca;
c) platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca;
d) compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale;
e) indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii.

Totodata, conform alin. (2)  al art . 13 din cuprinsul actului normativ, din Fondul de garantare nu se suporta contributiile sociale datorate de angajatorii in stare de insolventa.  In plus, conform prevederilor art. 15 alin. (1) din cuprinsul legii creantele salariale prevazute la art. 13 alin. (1) lit. a), c), d) si e) se suporta pentru o perioada de 3 luni calendaristice, fara  a se depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat comunicat de Institutul National de Statistica in luna in care s-a deschis procedura insolventei..

Potrivit art. 19 alin. (1) din Legea 200/2006, stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de agentiile teritoriale, la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa. Totodata, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, agentia teritoriala poate proceda la stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si la efectuarea platii acestora si in baza cererii formulate de catre salariatii angajatorului in stare de insolventa sau de organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora.

Stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora nu se realizeaza de angajator ci de agentia teritoriala de ocupare si formare profesionala la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa.
Referitor la perioada maxima, asa cum am aratat, aceasta este de 3 luni calendaristice. Conform art. 15 alin. (2) aceasta perioada este perioada anterioara datei la care se solicita acordarea drepturilor si preceda sau succeda datei deschiderii procedurii insolventei. Alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca, o alta solicitare privind plata creantelor salariale poate fi facuta numai daca perioada prevazuta la alin. (2) este mai mica de 3 luni.


Prin urmare, legiuitorul nu limiteaza numarul solicitarilor dar o alta solicitare privind plata creantelor salariale poate fi facuta numai daca perioada pentru care s-a solicitat anterior plata creantelor salariale este mai mica de 3 luni.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 200/2006creante salarialefondul de garantarecontractul colectiv de muncainsolventa

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 04 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Creantele salariale se suporta din Fondul de salarii Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]