Analizam mai jos cazul in care, in cadrul unei societati, unul dintre asociati este pensionar, avand totodata si calitatea de asociat la o alta firma. Vom vedea daca incepand de la 1 iulie 2012 acesta datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru dividendele ridicate in luna iulie.
Raspuns:
Venituri din dividende sunt considerate veniturile din investitii.
Conform art. 296 indice 27 alin. (1) din Codul fiscal , contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza si de catre persoanele care realizeaza venituri din:
a) cedarea folosintei bunurilor;
b) investitii;
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
c) premii si castiguri din jocuri de noroc;
d) operatiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevazute la art. 78.
La alin (2) al aceluiasi articol se prevede ca au obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor prevazute la alin. (1) persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e).
Astfel, alin. (2) al art. 296 indice 27 face referire expresa la veniturile din pensii mai mici de 740 lei, insa, acelasi articol stabileste printre exceptii si veniturile de natura celor mentionate la cap. I.
La cap I sunt prevazute si veniturile din pensii care depasesc 740 lei. In consecinta, apreciem ca pentru veniturile din dividende realizate de o persoana care realizeaza intr-un an fiscal si venituri din pensii care depasesc 740 lei, nu se datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.