Contributii PFA 2015: Cat vor plati PFA-urile pentru veniturile realizate anul acesta? Contributii obligatorii si contributii optionale 2015

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
06 Ianuarie 2015
06 Ianuarie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
CONTRIBUTII PFA 2015contributii pfa 2015cas pfa 2015cass pfa 2015contributii obligatorii pfa 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFA-ul plateste impozit de 16% pentru veniturile obtinute.

Atentie la faptul ca pe langa acest impozit, PFA-urile mai achita si alte contributii.

Dupa cum bine stim, unele dintre acestea sunt contributii obligatorii si unele sunt optionale.


In materialul prezent va vom prezenta absolut tot ce trebuie sa stiti despre contributiile unei persoane fizice autorizate in 2015, pentru ce venituri realizeaza, tinand cont de legile bugetului de stat pe 2015 si a bugetului asigurarilor sociale de stat.

CONTRIBUTII OBLIGATORII pentru PFA: contributii la pensii si contributii la sanatate.

CONTRIBUTII OPTIONALE pentru PFA: contributii la somaj, contributii pentru accidente de munca si boli profesionale, contributii pentru concedii si indemnizatii.

CONTRIBUTII LA PENSII PFA 2015: 26,3% (se aplica venitului declarat, venitul pentru care PFA-ul doreste sa se asigure, minim 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, maxim echivalentul a 5xcastigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).

In 2015, castigul salarial mediu brut este de 2.415 lei, asa ca baza de calcul pentru CAS poate fi in intervalul 845,25 lei - 12.075 lei.

PFA plateste la pensie minim 221 lei si maxim 3.176 lei!

CUM se procedeaza pentru virarea acestor contributii? PFA-ul depune Declaratia 600 si astfel depune la organul fiscal de domiciliu o declaratie privind venitul asigura la sisemul public de pensii.

Atentie! Contributia la pensii se achita in 4 rate egale, pana la data de 25 a ultimei luni din fiecare sfert de an.


NU SE PLATESTE CAS de catre PFA-urile care au venit net anual mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, adica mai mic de 845,25 lei.

NU SE PLATESTE CAS DE CATRE PFA-URILE CARE beneficiaza de pensii din sistemul public de pensii, pentru cei care cotizeaza deja la sistemul public de pensii sau care achita la sisteme profesionale de pensii, precum avocatii!

CONTRIBUTII SANATATE PFA 2015: 5,5%

Aceste contributii se achita anticipat si apoi intervine regularizarea sumelor datorate anual. Plata se face in 4 rate egale, pana pe data de 25 a ultimei luni din fiecare sfert de an.


CONTURILE IN CARE SE INCASEAZA CONTRIBUTIILE SOCIALE OBLIGATORII PENTRU PFA-URI:


--->22.21.03.12 - Contributii de asigurari sociale de stat datorate de persoane care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica

--->26.21.05.03.02 - Contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de persoane care realizeaza venituri din activitati independente si alte activitati si persoanele care nu realizeaza venituri


CONTRIBUTII SOMAJ PFA 2015: 0,5% OPTIONAL

CONTRIBUTII CONCEDII SI INDEMNIZATII DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE PFA 2015: 0,85% DIN VENITURILE SUPUSE IMPOZITULUI PE VENIT

Contributia pentru concedii si indemnizatii FNUASS nu este obligatorie. PFA-urile care doresc sa o achite, vor putea beneficia de concedii medicale!

Atentie la faptul ca sotia sau sotul PFA-ului poate sa se asigure facultativ in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala. Nu neglijam faptul ca sotul sau sotia PFA-ului poate beneficia de aceasta posibilitate in situatia in care contribuie la desfasurarea activitatii.

Situatia se aplica si daca sotia sau sotul PFA-ului doreste sa se asigure in sistemul asigurarilor de sanatate si in cel de somaj.




NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]