"Ajutorul pentru nasterea copilului se acorda ambilor parinti daca acestia lucreaza la acelasi angajator? Ce conditii ar trebui indeplinite pentru a fi neimpozabile?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!
Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la: concediul paternal, distribuirea bacsisului catre salariati, programul flexibil de lucru, supravegherea video a activitatii in firma, protectia avertizorilor de integritate etc.!
Aceeasi reglementare se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Astfel cum puteti observa ajutoarele de nastere sunt venituri neimpozabile astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Legea nu reglementeaza conditiile in care se acorda ajutoarele de nastere ci asa cum se prevede in art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal mai sus citat, aceste ajutoare se reglementeaza in contractul de munca sau in regulamentul intern. Inclusiv cuantumul acestui ajutor se reglementeaza prin contractul de munca sau regulamentul intern. Legea nu reglementeaza nicio conditie, nici limite.
In consecinta, ajutorul de nastere este venit neimpozabil si netaxabil cu contributii sociale in limitele si in conditiile prevazute in contractul de munca sau regulamentul intern.
Ambii parinti beneficiaza de ajutor de nastere astfel cum este prevazult in contractul de munca sau in regulamentul intern. Pentru a evita orice confuzie se recomanda sa specificati in regulamentul intern/contractul colectiv de munca faptul ca in cazul in care amandoi parintii lucreaza la acelasi angajator, ajutorul de nastere se acorda fiecaruia (daca regulamentul intern/contractul colectiv de munca este documentul in care reglementati ajutorul).
Daca ajutorul de nastere este reglementat de contractul individual de munca se intelege ca se acorda ambilor parinti cata vreme amandoi au in contractul individual de munca aceasta reglementare.
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<