Acestea sunt doar cateva dintre modificarile adoptate de Guvern, iar trecerea CAS si CASS in seama salariatilor ar putea afecta salariile nete ale acestora, asa cum se preconiza.
De aceasta parere este si Radu Derscariu, director Deloitte Romania, citat de Mediafax, care a observat ca pentru a se mentine salariile nete actuale ale angajatilor este necesara o majorare de 19,9% a salariului brut, referindu-se la salariul mediu brut pre economie de 3.131 lei.
Vor suporta o micsorare a salariilor nete si cei care beneficiaza de scutirea de impozit, precum programatorii IT si persoanele cu handicap:
„Daca facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observam ca, dupa ce vor intra in vigoare modificarile anuntate prin proiect, scaderea va fi de 6,3%. In cazul in care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul cresterii contributiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%. (...)
O alta consecinta a transferului contributiilor va fi micsorarea cu cca 8,5% a sumei nominale virate catre pilonul II de pensii private. Reducerea are doua cauze: atat ca urmare a inglobarii contributiilor in salariul brut, cat si a diminuarii procentului – daca va fi luata decizia in acest sens – de la 5,1% la 3,75%”, spune Radu Derscariu.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Portal Codul Muncii
Diurna legala in Romania si in strainatate
OFICIAL: CAS si CASS au trecut in seama salariatilor, iar cresterea salariului minim a fost AMANATA
Presendintele Iohannis a criticat aspru masurile, acuzand Guvernul ca va duce Romania "intr-o aventura economica si fiscala cu final trist", declaratiile sale nu au avut ecou.
Au fost aprobate si:
- cresterea pensiei sociale la 640 de lei
- majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018
- micsorarea procentului de plata, 5,1% la 3,7% catre Pilonul II de pensii
...citeste mai multe despre masurile fiscale adoptate aici >>>