Tratamentul fiscal aplicat platilor compensatorii acordate de angajator la incetarea raporturilor de munca

plati compensatoriiincetare CIMcontract muncaveniturifisa fiscala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de Contractul colectiv de munca aplicabil.

Legislatia fiscala deosebeste sumele reprezentand plati compensatorii suportate din bugetele speciale - in special din sursele financiare constituite in cadrul bugetului asigurarilor pentru somaj - de compensatiile banesti acordate din fondurile angajatorului.

Plati compensatorii

Sunt supuse impozitului pe salarii, sumele reprezentand platile compensatorii:

1. calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective;
2. calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, acordate potrivit legii;

3. calculate pe baza soldelor lunare nete, acordate personalului militar trecut in rezerva sau al carui contract inceteaza ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, inclusiv ajutoarele stabilite in raport cu solda lunara neta, acordate acestora la trecerea in rezerva sau direct in retragere cu drept de pensie sau celor care nu indeplinesc conditiile de pensie si ajutoarele sau platile compensatorii primite de politisti aflati in situatii similare, al caror cuantum se determina in raport cu salariul de baza lunar net, acordate potrivit legislatiei in materie.

Compensatii banesti

Societatile comerciale pot acorda persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondurile proprii, compensatii banesti individuale, in conditiile si in cuantumurile prevazute in contractele colective de munca.

Sumele reprezentand salariile compensatorii sunt denumite in legislatia fiscala compensatii banesti individuale. Acestea sunt acordate potrivit clauzelor din contractul individual de munca, din fondurile angajatorului, salariatilor la desfacerea contractului de munca.

Aceste venituri reprezinta venituri salariale si se impoziteaza in luna in care sunt acordate salariatilor disponibilizati. in temeiul pct. 68 lit. l) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, compensatiile banesti individuale, acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, potrivit dispozitiilor prevazute in contractul de munca sunt considerate drept venituri asimilate salariilor.

Veniturile obtinute de persoanele disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, sunt venituri impozabile, iar determinarea impozitului se face in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ulterior desfacerii contractului de munca, orice sume platite de angajator persoanei disponibilizate ca urmare a fostei sale calitati de salariat se vor inscrie pe un nou formular de fisa fiscala, persoana nemaiavand calitatea de salariat al persoanei juridice.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plati compensatoriiincetare CIMcontract muncaveniturifisa fiscala

Data aparitiei: 16 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tratamentul fiscal aplicat platilor compensatorii acordate de angajator la incetarea raporturilor de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]