Perioada de CCC reprezinta vechime in munca dar si vechime in serviciu, si in specialitate.
Conform OUG nr. 111 din 2010:
“Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.”
Va amintim faptul ca Legea nr. 66/2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 304 din 20 aprilie 2016, a modificat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Incepand cu data de 1 iulie 2016, salariatii nu vor mai opta pentru CCC de 1 an. In schimb, solicitantul CCC va putea beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, perioada in care va beneficia si de o indemnizatie lunara.
Conform noii legi, nu se mai conditioneaza acordarea indemnizatiei de CCC de realizarea veniturilor supuse impozitului intr-o perioada limitata de 12 luni anterioare nasterii, asa cum se intampla in legislatia anterioara Legii nr. 66 din 2016.
Persoana care solicita concediu de cresterea copilului poate sa realizeze venituri supuse impozarii pe 2 ani. In acest interval de 2 ani, perioada in care salariatul trebuie sa realizeze venituri supuse impozitarii timp de 12 luni.
Cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului, de la 1 iulie 2016, este de 1062,5 lei.
Conform noii legi, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Indemnizatia de CCC nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.