Stabilim, prin cele ce urmeaza, cum se completeaza Anexa nr.1.2-Asigurat din D112 la un contract de munca pe perioada nedeterminata cu timp partial cu o fractie de norma de 1 ora (o ora) saptamana.
De asemenea, vom vedea ce implicatii apar din punct de vedere a calitatii de asigurat de sanatate, precum si daca salariatul beneficiaza de deducere personala.
Nota:
a) salariatul are un venit de 5 lei/ora, conform contractului de munca incheiat;
b) salariatul nu are un alt contract de munca incheiat cu alt angajator, insa are veniturii din chirii.
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Deducerile personale reprezinta acele sume care se scad din venitul net lunar din salarii, numai la locul unde se afla functia de baza.
Potrivit art. 7 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal, in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare fiecaruia locul unde exercita functia pe care o considera de baza.
In cazul salariatilor angajati cu contract de munca cu timp partial, functia de baza poate fi declarata de salariat in conditiile legii si la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii in baza unui contract individual de munca cu timp partial, acesta fiind pentru salariat locul unde are functia de baza.
Astfel, salariatul va beneficia in conditiile legii de deducere personala la locul de munca unde desfasoara activitate in baza unui contract de munca cu timp partial daca a declarat acest loc de munca ca fiind locul unde are functia de baza.
Faptul ca salariatul desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca cu timp partial nu are implicatii din punct de vedere al asigurarii la sistemul de sanatate cata vreme contributiile la acest sistem sunt declarate si platite de angajator.
In ceea ce priveste declaratia 112, conform instructiunilor de completare a formularului, aprobate prin OMFP 1045/2012, in Anexa nr.1.2 "Anexa asigurat", Randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru" se completeaza cu:
- " N" - pentru norma intreaga (6, 7, 8 ore); sau
- " Pn" (partial P1, P2 ... P7), unde "n" reprezinta numarul de ore zilnice de contract partial.
In cazul prezentat, este vorba de un salariat cu fractiune de norma intrucat numarul de ore normale de lucru calculate saptamanal este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
In Formularul 112, in Anexa asigurat la Randul 3 se solicita informatii cu privire la numarul de ore zilnice. Acestea pot fi:
- " N" - norma intreaga (6, 7, 8 ore);
- " P1" - partial 1 ore
- " P2" - partial 2 ore
- " P3" - partial 3 ore
- " P4" - partial 4 ore
- " P5" - partial 5 ore
- " P6" - partial 6 ore
- " P7" - partial 7 ore
Informatiile solicitate la acest rand vizeaza numarul de ore zilnice. Durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana constituie unul dintre elementele pe care trebuie sa il contina contractul individual de munca, conform art. 17 din Codul muncii. Asadar, acest rand se va completa cu valoarea corespunzatoare numarului de ore zilnice conform contractului individual de munca.
Spre exemplu, daca durata muncii este de 1 ora/zi, 1 zi pe saptamana apreciem ca in Formularul 112, in Anexa asigurat se vor completa urmatoarele:
Randul 3 - " P1" - partial 1 ora",
Randul 5 "Ore lucrate efectiv in luna" numarul de ore efectiv lucrate in luna.
Randul 7 "Total zile lucrate" se completeaza cu numarul total de zile lucrate.