legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Completare Declaratia 112 la contract cu timp partial. Cum procedam?

Contributiicontract cu timp partialasigurare sanatatededucerea personalaStabilim, prin cele ce urmeaza, cum se completeaza Anexa nr.1.2-Asigurat din D112 la un contract de munca pe perioada nedeterminata cu timp partial cu o fractie de norma de 1 ora (o ora) saptamana.

De asemenea, vom vedea ce implicatii apar din punct de vedere a calitatii de asigurat de sanatate, precum si daca salariatul beneficiaza de deducere personala.

Nota:
a) salariatul are un venit de 5 lei/ora, conform contractului de munca incheiat;
b) salariatul nu are un alt contract de munca incheiat cu alt angajator, insa are veniturii din chirii.

Deducerile personale reprezinta acele sume care se scad din venitul net lunar din salarii, numai la locul unde se afla functia de baza.

Potrivit art. 7 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal, in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare fiecaruia locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

In cazul salariatilor angajati cu contract de munca cu timp partial, functia de baza poate fi declarata de salariat in conditiile legii si la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii in baza unui contract individual de munca cu timp partial, acesta fiind pentru salariat locul unde are functia de baza.

Astfel, salariatul va beneficia in conditiile legii de deducere personala la locul de munca unde desfasoara activitate in baza unui contract de munca  cu timp partial daca a declarat acest loc de munca ca fiind locul unde are functia de baza.

Faptul ca salariatul desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca cu timp partial nu are implicatii din punct de vedere al asigurarii la sistemul de sanatate cata vreme contributiile la acest sistem sunt declarate si platite de angajator.

In ceea ce priveste declaratia 112, conform instructiunilor de completare a formularului, aprobate prin OMFP 1045/2012, in Anexa nr.1.2 "Anexa asigurat", Randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru" se completeaza cu:

   - " N" - pentru norma intreaga (6, 7, 8 ore); sau
   - " Pn" (partial P1, P2 ... P7), unde "n" reprezinta numarul de ore zilnice de contract partial.
In cazul prezentat, este vorba de un salariat cu fractiune de norma intrucat numarul de ore normale de lucru calculate saptamanal este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

In Formularul 112, in Anexa asigurat la Randul 3 se solicita informatii cu privire la numarul de ore zilnice. Acestea pot fi:

- " N" - norma intreaga (6, 7, 8 ore);
- " P1" - partial 1 ore
- " P2" - partial 2 ore
- " P3" - partial 3 ore
- " P4" - partial 4 ore
- " P5" - partial 5 ore
- " P6" - partial 6 ore
- " P7" - partial 7 ore

Informatiile solicitate la acest rand vizeaza numarul de ore zilnice. Durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana constituie unul dintre elementele pe care trebuie sa il contina contractul individual de munca, conform art. 17 din Codul muncii. Asadar, acest rand se va completa cu valoarea corespunzatoare numarului de ore zilnice conform contractului individual de munca.

Spre exemplu, daca durata muncii este de 1 ora/zi, 1 zi pe saptamana apreciem ca in Formularul 112, in Anexa asigurat se vor completa urmatoarele:

Randul 3 - " P1" - partial 1 ora",
Randul 5 "Ore lucrate efectiv in luna" numarul de ore efectiv lucrate in luna.
Randul 7 "Total zile lucrate" se completeaza cu numarul total de zile lucrate.de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiicontract cu timp partialasigurare sanatatededucerea personala

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 09 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Completare Declaratia 112 la contract cu timp partial. Cum procedam? Nota: 3.17 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Concediu de maternitate. Concediu crestere copil. Stagiu de cotizareIntrebare: Avem o salariata care se afla in concediu medical 08, fara stagiu de cotizare de 6 luni. Cum se procedeaza cu acest medical? Problema e ca de acum inainte isi va tot aduce medical pana dupa nastere. O afecteaza atunci cand isi v-a depune actelele pentru indemnizatia de crestere a copilului? Daca puteti sa imi spuneti un temei legal, in cazul in care nu platim concediu medical iar angajata v-a actiona in judecata.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Decont concediu medicalIntrebare: Certificat de concediu medical acordat in data 01.09.2020 pentru perioada 18.08.2020-30.08.2020, cod 07 cod diagnostic 994, emis de catre medicul de familie, se plateste in cuantum de 75 % sau 100% si este suportat in totalitate de catre unitate sau de catre FNUASS ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]