legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Impozitatrea tichetelor de masa

Intrebare:
Cum se impoziteaza tichetele de masa? Care este metoda dintre cele de mai jos:

A)
Venituri brute 600 lei
Contr.sociale 99 lei
Rezulta venit net 501 lei
Deducere personala 650 lei
Tichete masa 180 lei
Rezulta venit impozanil=venitnet-deduceri+tichete=31 lei Impozit=16%
*31= 5 lei

B)
Venituri brute 600 lei
Contr.sociale 99 lei
Rezulta venit net 501 lei
Deducere personala 650 lei
Tichete masa 180 lei
Rezulta venit impozabil=venitnet-deduceri = -149 = 0
impozit salarii 0
impozit tichete = 180*16%=29 lei
impozit total 0+29=29 lei

Va rog sa raspundeti clar daca este varianta A, B, sau alta?

Altfel spus tichetele de masa sunt venituri salariale si beneficiaza de deducere, sau sunt alte venituri si se calculeaza impozit separat. In al doilea caz cum se considera venitul impozabil in fisa fiscala, un singur venit sau doua venituri impozabile si cum se contabilizeaza si se declara la finante?"


Rezolvati rapid orice problema de calcul salarii, deduceri personale, tichete de masa, salarizare! Detalii aici >>>


Raspuns (valabil la 12.08.2010):
Incepand cu data de 01.07.2010, tichetele de masa reprezinta venituri salariale in baza art. 55 alin.(1) din Codul fiscal potrivit caruia, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Punctul 68 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
   a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire:
(......)
- valoarea nominala a tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii;
 (.....)

Astfel cum este prevazut la punctul  1091 valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.

Impozitul pe veniturile din salarii se determina in conformitate cu prevederile art. 57  din Codul fiscal, astfel:

a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:  
   - deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
   - cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
   - contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro;

   b) pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;

Potrivit art. 56 alin. (1) din Codul fiscal persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

In conformitate cu dispozitiile punctului 88 din Titlul III al normelor mentionate, deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.

Venitul brut lunar din salarii este definit la punctul 106 ca fiind totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

Asadar, tichetele de masa acordate potrivit legii sunt considerate venituri din salarii. Contravaloarea acestora se include in venitul brut lunar din salarii in functie de care se stabileste deducerea personala ce se va acorda.

In cazul prezentat situatia este urmatoarea:

Venit brut din salarii 600 lei + 180 lei (tichete de masa):  780 lei
Contributii obligatorii (baza de calcul 600 lei)                    99 lei
Venit net:                                                                       681 lei
Deducere personala:                                                      650 lei
Venit baza de calcul = venit net-deduceri:                         31 lei
Impozit 31 x 16% :                                                            5 lei

de LegislatiaMuncii.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 12 August 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Impozitatrea tichetelor de masa Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Nerespectarea obligatiilor din informare la angajare. ConsecinteIntrebare: In cazul in care unui salariat i s-a precizat in Informarea prealabila angajarii ca, dupa 6 luni de activitate, va primi o marire salariala, dar nu a fost precizat in contractul individual de munca, care ar fi sanctiunea pe care angajatorului ar putea-o primi ca urmare a nerespectarii acordarii maririi? In plus, prin procedura interna, dupa cele 6 luni de activitate, salariatului i s-a intocmit de catre superiorul direct o evaluare conform careia nu a acumulat suficienta experienta si nu isi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]