Acordarea deducerii cheltuielilor pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ

31 Iulie 2012
31 Iulie 2012
recalculare impozitdeducere cheltuielisistem colectivaplicare cota impozitformular 230
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Persoanele fizice care au efectuat in cursul anului cheltuieli pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, pot solicita deducerea acestora, in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an, din venitul impozabil din salarii realizat la functia de baza in cursul anului.

Temeiul il reprezinta art. 58 indice 1 din Codul fiscal, persoana fizica avand dreptul sa ii fie diminuate, doar la functia de baza, veniturile impozabile din salarii, cu acele cheltuieli efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, dar nu mai mult de 300 lei pe an.

Obligatia acordarii acestei deduceri nu revine angjataorului ci administratiei fiscale la solicitarea persoanei fizice. Procedura pentru acordarea deducerii reprezentand cheltuieli pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ este stabilita prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2.025/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 515 din 9 iulie 2008.

Astfel, potrivit prevederilor Codului fiscal, salariatii vor putea deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificarile si completarile ulterioare, in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an.

Deducerea se acorda de organul fiscal competent, la solicitarea titularului contractului de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ. Procedura privind acordarea deducerii stabileste care este organul fiscal caruia ii revine aceasta obligatie. Acesta este:

- organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
- organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.

Solicitarea deducerii se face de catre titularul de cont, prin depunerea formularului 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ", cod 14.13.04.13, la organul fiscal competent, completat in conformitate cu instructiunile prevazute de Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2.371/2007 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Titularul contractului de economisire-creditare este cel care trebuie sa solicite acordarea deducerii, prin depunerea formularului 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ", cod 14.13.04.13, la organul fiscal.

Pentru a beneficia de deducerea din venitul impozabil din salarii a cheltuielilor pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, solicitantul va prezenta organului fiscal urmatoarele documente, in copie:
- fisele fiscale (formular 210) si/sau declaratiile privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania (formular 224), pentru veniturile realizate la functia de baza;
- contractul de economisire-creditare;
- extrasul de cont eliberat de institutia de credit sau documentele de atestare a platii sumelor reprezentand cheltuieli pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, dupa caz, aferente anului fiscal pentru care se solicita deducerea.

Pe baza datelor din evidenta fiscala si a documentelor prezentate de salariat, organul fiscal competent va efectua urmatoarele operatiuni:
- stabileste nivelul cheltuielilor deductibile, in limita celor 300 lei anual;
- recalculeaza venitul impozabil din salarii ca diferenta intre venitul impozabil din salarii la functia de baza (venit baza de calcul din fisa fiscala la functia de baza si din formularele 224) si suma reprezentand cheltuieli deductibile pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ;
- determina impozitul anual pe veniturile din salarii la functia de baza; impozitul se stabileste prin aplicarea cotei de impozit la venitul impozabil din salarii recalculat;
- emite Decizia de impunere privind recalcularea impozitului pe veniturile din salarii, cod 14.13.02.13/s, in doua exemplare: un exemplar se comunica contribuabilului; un exemplar se pastreaza la dosarul contribuabilului;
- restituie, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, diferentele de impozit stabilite in minus numai dupa efectuarea compensarii acestora cu eventualele obligatii fiscale restante;
- verifica datele din evidenta analitica pe platitori, sub aspectul existentei unor obligatii fiscale neachitate inregistrate de catre contribuabil.




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]