Potrivit art. 54 din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca intervine prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale concediul fara plata consta in incetarea temporara, de comun acord, atat a prestarii muncii, cat si a platii salariului, pentru:
- rezolvarea unor probleme de natura personala
In acest caz, salariatul solicita angajatorului permisiunea de a lipsi de la programul de lucru cu scopul de a rezolva anumite situatii personale, altele decat evenimentele familiale deosebite, pentru care legea, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil prevad obligatia acordarii de zile libere platite. Angajatorul apreciaza daca cererea angajatului este serioasa si, in functie de posibilitati, poate acorda concediu fara salariul pentru o perioada stabilita de comun acord cu acesta, asa incat sa nu se perturbe activitatea in unitate.
- urmarea unor studii
La aprecierea necesitatii acordarii concediului fara plata pentru studii, angajatorul trebuie sa tina cont ca ii revin anumite obligatii in legatura cu asigurarea accesului salariatilor la formare profesionala. Concediul fara plata pentru studii se acorda de angajator in baza cererii salariatului, care se afla in situatia initierii, continuarii sau finalizarii unor studii.
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Exemplu
a) In perioada de desfasurare a activitatii in cadrul echipelor de salvamont.
b) In cazul functionarilor publici, Legea nr. 188/1999, cu modificarile ulterioare, reglementeaza intreruperea activitatii la cerere, ceea ce constituie o suspendare temporara a functionarului public din functie pentru un interes legitim cu acordul conducatorului autoritatii sau institutiei publice.
c) Durata intreruperii activitatii la cerere trebuie sa se incadreze intre 6 luni si 4 ani, cu drept de prelungire pentru inca cel mult 4 ani.