Va reamintim ca in contractul colectiv de munca se specifica faptul ca: „In cazul desfacerii contractului individual de munca din motive neimputabile salariatului, angajatorul va acorda o COMPENSATIE in functie de vechimea in munca in cadrul societatii, in cuantum de un numar de salarii brute lunare ale salariatului”.
Suma provenita din aceasta compensatie este supusa contributiilor sociale datorate catre stat? Adica salariatul ramane cu un numar de salarii nete sau aceasta suma (care este acordata ca o compensatie/ajutor) va fi doar impozitata?
Solutia specialistului:
Conform art. 139 alin. (1) lit. q), art. 157 alin. (1) lit. s) si art. 2204 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, veniturile reprezentand plati compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de munca intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, contributiei la sistemul de sanatate si contributiei asiguratorii pentru munca.
Vreti sa fiti la curent cu cele mai noi modificari legislative, 24 de ore din 24? Atunci abonamentul dvs. la “
Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal” este disponibil la un pret special,
detalii AICI >>>
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (Capitolul III, pct. 12):
(1) In sensul art. 76 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate
si/sau contravaloarea veniturilor in natura primite ca urmare a unei relatii contractuale de munca, raport de serviciu, act de detasare, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor statute speciale prevazute de lege, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
h) compensatii banesti individuale, acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, potrivit dispo zitiilor
prevazute in contractul de munca.
Astfel, pentru sumele reprezentand plati compensatorii se datoreaza atat contributiile sociale, cat si impozit pe venit.
Un raspuns oferit de expertii care au realizat
Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal! Pentru mai multe spete si rezolvari, dar si pentru a primi
GRATUIT un cadou extraordinar de util,
VEZI AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<