Curtea de Casatie franceza aminteste in decizia nr. 12 – 15014 din 12 martie 2014, referitor la incheierea de contracte de munca intermitenta, ca se poate efectua in cadrul companiilor, doar cu indeplinirea anumitor conditii.
In speta, doua persoane au incheiat un contract de munca intermitent cu o companie de marketing. Potrivit contractului, fiecare dintre angajati trebuie sa efectueze operatiuni de promovare pentru supermarket-uri, arata CostelGilca.ro.
Considerand contractele de munca intermitenta ca fiind necesar sa fie reclasificate in contract de munca cu norma intreaga, angajatii s-au adresat Tribunalului Muncii.
Mentionam faptul ca angajatilor li s-a dat castig de cauza de catre judecatorii Curtii de Apel. Compania de marketing a fost constituita in parte vatamata si s-a adresat Curtii de Casatie, cu urmatoarele sublinieri:
1. In conditiile in care contractele de munca intermitenta au fost incheiate fara un acord si fara contract colectiv de munca extins, fara o conventie sau acord la nivel de societate sau de unitate, se putea efectua recalificarea in contract de munca cu norma intreaga, insa angajatorul nu era privat de dreptul de a dovedi ca angajatii nu au fost la dispozitia sa permanenta.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
2. Condamnand compania de marketing, o societate mica cu un numar mic de angajati, Curtea de Apel a adus o atingere excesiva si nejustificata dreptului angajatorului la respectarea bunurilor sale.
Recursul a fost respins de Curtea de Casatie. "Pentru judecatorii de la Inalta Curte, in cadrul companiilor pentru care un acord sau un contract colectiv de munca extinsa, respectiv un acord sau o conventie la nivelul societatii sau a unei unitati, prevede acest lucru, contractele de munca intermitenta pot fi incheiate pentru a completa posturile permanente, care, prin natura lor, implica alternanta de perioade lucrate si nelucrate. Rezulta ca un contractul de munca intermitenta incheiat in absenta unui astfel de acord colectiv este ilegal si trebuie sa fie reclasificat in contract de munca cu norma intreaga.", noteaza CostelGilca.ro.
Mai mult, cerinta ca un angajator sa suporte consecintele financiare ale ilegalitatii unui contract de munca intermitent nu poate sa devina incalcare a unui "bun" in sensul articolului 1 din Protocolul 1 la Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Acest lucru se intampla atunci cand nu exista o baza suficienta in dreptul intern.
Potrivit articolului L3123-31 din Codul Muncii francez, contractele de munca intermitenta pot fi incheiate in cadrul societatilor, doar dacva sunt prevazute in cadrul unui acord sau a unui contract colectiv de munca extins sau intr-un acord sau intr-un contract la nivel de intreprindere sau de unitate.
In consecinta, angajatorii trebuie sa acorde maxima atentie inainte de propunerea incheierii unui contract de munca intermitenta in cazul angajatilor lor, mai noteaza CostelGilca.ro.