Ce documente se elibereaza angajatului la data virarii salariului?

fisa fiscalafise fiscaledrepturi salarialededuceri personale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Luam ca exemplu situatia agentilor de vanzari care au salariu parte fixa si bonus din vanzari. In acest caz, care sunt documentele pe care angajatorul trebuie sa le elibereze la data virarii salariului?

Este de ajuns doar fluturasul? Sau este nevoie de mai multe documente?

Conform PortalCodulMuncii.ro, atat in Codul Muncii, cat si in Codul Fiscal regasim prevederi referitoare la documentele care vor fi eliberate de angajator in mod obligatoriu.

"Insa, niciuna dintre acestea nu se refera explicit la furnizarea datelor privind modalitatea de calcul al salariilor.  De asemenea, reglementarile legale nu prevad ca aceste documente se elibereaza de angajator, in lipsa cererii salariatului, odata cu virarea drepturilor salariale.", precizeaza specialistul Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro.

Conform Codului Fiscal, platitorul de venituri este obligat sa elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Documentul eliberat contribuabilului, la cererea acestuia, nu reprezinta un formular tipizat.

Tinem cont si de faptul ca din luna februarie a anului 2013, nu se mai intocmesc si nu se mai depun fise fiscale.

La cererea salariatului, angajatorul are obligatia sa ii elibereze un document care trebuie sa cuprinda cel putin informatii privind:

- datele de identificare;
- venitul realizat in cursul anului;
- deducerile personale acordate;
- impozitul calculat si retinut.
 Documentul nu reprezinta un formular tipizat.

Esential de retinut este faptul ca forma documentului se stabileste de angajator dar va cuprinde cel putin informatiile anterior mentionate.

"Documentul se elibereaza la cererea salariatului spre deosebire de fisele fiscale, inscrisuri pe care angajatorul avea obligatia sa le comunice indiferent daca salariatul le solicita sau nu.

 Art. 34 alin. (5) din Codul muncii prevede ca, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad ca una dintre obligatiile angajatorului este de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.

Toate documentele prezentate anterior se elibereaza la cererea salariatului.", precizeaza Specialistul Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro.


Sursa: PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fisa fiscalafise fiscaledrepturi salarialededuceri personale

Data aparitiei: 05 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce documente se elibereaza angajatului la data virarii salariului? Nota: 4.25 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]