Este de ajuns doar fluturasul? Sau este nevoie de mai multe documente?
Conform PortalCodulMuncii.ro, atat in Codul Muncii, cat si in Codul Fiscal regasim prevederi referitoare la documentele care vor fi eliberate de angajator in mod obligatoriu.
"Insa, niciuna dintre acestea nu se refera explicit la furnizarea datelor privind modalitatea de calcul al salariilor. De asemenea, reglementarile legale nu prevad ca aceste documente se elibereaza de angajator, in lipsa cererii salariatului, odata cu virarea drepturilor salariale.", precizeaza specialistul Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro.
Conform Codului Fiscal, platitorul de venituri este obligat sa elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Documentul eliberat contribuabilului, la cererea acestuia, nu reprezinta un formular tipizat.
Tinem cont si de faptul ca din luna februarie a anului 2013, nu se mai intocmesc si nu se mai depun fise fiscale.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
La cererea salariatului, angajatorul are obligatia sa ii elibereze un document care trebuie sa cuprinda cel putin informatii privind:
- datele de identificare;
- venitul realizat in cursul anului;
- deducerile personale acordate;
- impozitul calculat si retinut.
Documentul nu reprezinta un formular tipizat.
Esential de retinut este faptul ca forma documentului se stabileste de angajator dar va cuprinde cel putin informatiile anterior mentionate.
"Documentul se elibereaza la cererea salariatului spre deosebire de fisele fiscale, inscrisuri pe care angajatorul avea obligatia sa le comunice indiferent daca salariatul le solicita sau nu.
Art. 34 alin. (5) din Codul muncii prevede ca, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad ca una dintre obligatiile angajatorului este de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Toate documentele prezentate anterior se elibereaza la cererea salariatului.", precizeaza Specialistul Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro