Atunci cand vine vorba de legislatia in vigoare in ceea ce priveste angajatorii, exista inca multe semne de intrebarea din partea acestora, iar inregistrarea diverselor spete in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL) le da batai de cap multora.
Angajatorii care vor sa inregistreze contractele de munca ale salariatilor o pot face cu ajutorul aplicatiei informatice distribuite gratuit de Inspectia Muncii, dar trebuie sa fie atenti la o serie de amanunte pentru a fi siguri ca procesul a decurs bine.
Astfel, daca o informatie a fost, din neatentie, introdusa gresit in programul REVISAL, este necesara utilizarea functia de corectie, pentru a repara greseala.
La incetarea contractului individual de munca (CIM), pot aparea anumite dileme, iar angajatorul trebuie sa fie la curent cu prevederile din Codul Muncii.
"Va rog sa ma lamuriti in legatura cu incetare CIM. Exemplu fac lichidarea azi la un salariat, si cum ii pontez ziua in care il lichidez? eu stiam ca ziua respectiva nu se ponteaza (daca ii fac lichidarea la 8 dimineata si pleaca de la unitate, intre timp face un accident, sau etc. ....nu mi se pare corect ca sa mai raspundem de acea persoana in acea zi) eu de obicei nu pontez in ziua in care se face lichidarea", intrebare extrasa din cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro
Este demn de mentinat inca de la inceput ca data incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat incetarea contractului individual de munca.
Conform HG 500/2011 data incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in REVISAL la data incetarii contractului individual de munca, la aceeasi data efectuandu-se si transmiterea registrului.
Asadar, pentru a raspunde intrebarii de mai sus, specificam ca atat inscrierea in registru a incetarii CIM, cat si transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul se realizeaza la data incetarii CIM.
In concluzie, la calculul vechimii in munca ziua in care inceteaza contractul este exclusa din aceasta perioada.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Perioada de probapreaviz. Salariat cu functie de conducereIntrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii HR. Angajatori cu peste 50 de salariatiIntrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<