Acordarea tichetelor de masa salariatilor incadrati cu contract individual de munca este reglementata prin Legea 142/1998 si HG 5/1999. Potrivit prevederilor cuprinse in aceste acte normative, angajatorii nu vot putea acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea iar salariatii nu vor putea mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite precum si de zile festive si de sarbatoare legala, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
Sub sanctiunile prevazute de dispozitiile legale, angajatorii, unitatile emitente si unitatile de alimentatie publica utilizate de unitatile emitente au obligatia de a pune la dispozitie organelor de control toate documentele necesare bunei desfasurari a actiunilor de control. Astfel ca, salariatiilor care pe perioada traning-ului nu desfasoara activitate, beneficiind de o indemnizatie si nu de salariu, nu li se vor acorda tichete de masa, conform dispozitilor Legii 142/1998.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Angajatorii, conform prevederilor Legii nr. 142/1998 dispun distribuirea distribuirea tichetelor de masa lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare. Ceea ce inseamna ca pentru fiecare salariat se prevede distribuirea unui numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea. In practica, angajatorii obisnuiesc sa acorde tichete de masa dupa verificarea foilor de pontaj si intocmirea statelor de salarii, cu toate ca legislatia prevede restituirea de catre salariati a tichetelor neutilizate.
Art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 5/1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 stabileste ca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate vor fi incluse clauze clare privind acordarea tichetelor de masa. Aceste clauze, potrivit art. 2 din Hotararea amintita, vor cuprinde referiri la:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorului;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de, conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socio-profesionale si de alte elemente specifice activitatii.
Pentru situatiile in care nu exista CCM incheiat la nivel de untiate, astfel de clauze pot face parte din cuprinsul Regulamentului intern, conferind astfel un caracter de legalitate acordarii tichetelor de masa.
In consecinta, tichetele de masa se acorda in conformitate cu clauzele negociate in contractul colectiv de munca la nivel de unitate, iar acolo nu exista CCM incheiat la nivel de unitate, in reglementarea tichetelor de masa se are tine cont si de dispozitiile art. 5 din Codul muncii republicat.