Art. 32 alin. (1) din Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca asiguratii beneficiaza de o indemnizatie pe perioada in care se afla in incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Durata maxima de acordarea a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de 180 de zile pe an, potrivit art. 35 din cuprinsul aceluiasi act normativ, perioada care se calculeaza incepand din prima zi de concediu medical.
Concediul medical poate fi prelungit in conformitate cu prevederile art. 36 din lege, in situatiile prevazute in cuprinsul acestui articol. Astfel ca, in situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii medicale si profesionale a asiguratului medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile. Medicul asiguratorului poate decide, fie prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, fie reluarea activitatii in acelasi loc de munca sau in alt loc de munca ori poate propune pensionarea de invaliditate. Prelungirea concediului medical peste limita a 180 de zile poate fi facuta pentru cel mult 90 de zile, pe baza evolutiei cazului si a rezultatelor actiunilor de recuperare, conform procedurilor stabilite de CNPAS.
Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 180 de zile in interval de un an, socotite de la prima zi de imbolnavire, conform art. 54 din cuprinsul Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare. Incepand cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. Totodata, art. 55 alin. (1) din aceeasi norma prevede ca medicul curant poate propune, in situatii temeinic justificate, prelungirea concediului pentru incapacitate temporara de munca, peste 180 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate. Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului de recuperare, trecerea temporara in alt loc de munca, reducerea timpului de munca, reluarea activitatii in aceeasi profesie sau intr-o alta profesie ori pensionarea de invaliditate. Prelungirea concediului medical, peste 180 de zile, se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de CNPAS, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare.
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Rezulta din prevederile expuse ca durata de acordare a concediului medical pentru incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale este de 180 de zile in intervalul de un an, calculata din prima zi de concediu medical, iar durata poate fi prelungita incepand cu a 91-a zi cu cel pana la 180 de zile, numai cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. In plus, concediul medical pentru incapacitate temporara de munca acordat ca urmare a intervenirii unui accident de munca sau a unei boli profesionale poate fi prelungit peste 180 de zile, pentru cel mult 90 de zile de medicul expert al asigurarilor sociale la propunerea medicului curant in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate conform procedurilor stabilite de CNPAS, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare.