Incepe reforma sistemului de pensii. Ce schimbari sunt prevazute?

reforma pensiilorplanul national de redresarepensii 2021
Incepe reforma sistemului de pensii. Ce schimbari sunt prevazute?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Planul National de Relansare si Rezilienta publicat recent arata ca reforma sistemului de pensii si reforme fiscale, componenta 1 a Pilonului III ("Crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii") are la dispozitie un buget initial de negociere de 110 milioane de euro.
Printre schimbaril preconizate sunt amintite asigurarea unor pensii adecvate si echitabile pentru toti beneficiarii sistemului public de pensii corelate cu contributia acestora adusa in timpul vietii active la bugetul asigurarilor sociale de stat, elaborarea si adoptarea proiectului de act normativ care sa determine corectarea disfunctiilor si inechitatilor dintre diferite categorii de beneficiari si recalcularea a circa 5 milioane de dosare de pensii conform noului act normativ, prin finantarea de resurse suplimentare pentru realizarea in termen a evaluarii dosarelor de pensii si recalcularea acestora.
 
De asemenea, PNRR are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii IT, prin digitalizarea operatiunilor necesare in relatia cu asiguratii si cu pensionarii si prin dezvoltarea solutiilor de software care sa asigure cerinte minime de functionalitate si securitate. 
 
Odata cu noile modificari in mediul digital se asteapta sa poata fi create premisele de adaptare a pensiilor aflate in plata la modificari de natura legislativa cu posibile recalculari, urmate de o predictibilitate a viitoarelor obligatii de plata din bugetul asigurarilor sociale, cu o perspectiva de realizare a simularilor individuale pentru viitorii pensionari, creand premisele unui management responsabil.
 
Potrivit noului document, modificarile aduse sistemului de pensii in ultimii ani au condus la o destabilizare bugetara si probleme majore in asigurarea sustenabilitatii financiare a obligatiilor bugetare (bugetul asigurarilor sociale si bugetul de stat), cu impact inclusiv asupra ratingului de tara.
 
Mai mult, s-a constatat existenta unor diferente intre pensiile aflate in plata pentru femei si barbati, momentul pensionarii, tipul de munca prestata, precum si o serie de aspecte legate de perioadele de cotizare diferentiate, ceea ce implica necesitatea stabilirii unei noi formule de calcul si posibilitatea recalcularii acestor pensii. Sistemul se confrunta cu provocari legate de imbatrânire si de durata scazuta a vietii profesionale.
 
Planul national de redresare si rezilienta trebuie trimis, pâna la 30 aprilie, printr-un singur document integrat, potrivit Regulamentului (UE) 2021/241 al Parlamentului European si al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare si rezilienta.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reforma pensiilorplanul national de redresarepensii 2021

Data aparitiei: 22 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incepe reforma sistemului de pensii. Ce schimbari sunt prevazute? Nota: 4.25 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]