Rabdare, rabdare, dar cat, ca asteptarea ne doare la data de depunere a declaratiei 112. Si stim toti ca aceste date limita de depunere nu tin cont de cand s-au publicat normele de implementare si nici de faptul ca nu intotdeauna explicatiile acopera toate situatiile din practica. De exemplu, acum oricine a incercat sa depuna pana acum declaratia 112 pentru luna iunie a primit recipisa cu “erori de validare” si un mesaj foarte clar: “ Au fost identificate urmatoarele ERORI: E: angajator (1) eroare regula: R_DEC_JUN: In acest moment nu se poate depune D112 pentru luna de raportare iunie 2022. Formularul este in curs de actualizare. “.
Si uite asa ne-am linistit, am depus fiecare ce alte acte am putut si asteptam acum nerabdatori actulizarea declaratiei. Haideti sa vedem, insa, cand am putea sa ne asteptam la noul formular si cam ce modificari va contine.
Pe site-ul Ministerului de Finante, a fost publicat in data de 29.06.2022 proiectul Ordin pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Avand in vedere ca proiectele sunt publicate pe site pentru a fi studiate si pentru a oferi sansa contribuabililor sa trimita sugestii, propuneri si opinii in termen de 10 zile calendaristice de la data publicarii, putem, atunci, sa ne asteptam in saptamana ce va incepe pe 11 iulie sa avem forma finala a Ordinului publicata in Monitorul Oficial.
Abia dupa ce vom vedea cu totii varianta oficiala, vom putea sa ne asteptam sa vedem cat de repede si declaratia in sine pe site-ul ANAF. Bineinteles ca din acel moment producatorii de software vor avea si ei nevoie de cateva zile pentru implemenatarea si testarea modificarilor. Luand in considerare toate cele de mai sus, plus istoria unor astfel de modificari din anii trecuti, putem sa estimam ca tot acest flux se va inchide undeva in jurul datei de 20 iulie.
Dar de ce trebuie sa asteptam o versiune noua si nu putem depune pe cea veche? Pentru ca odata cu luna iunie 2022 au aparut doua modificari legislative cu impact si asupra declaratiei. Vorbim, evident, pe de o parte despre facilitatile in agricultura si industria alimentara, si pe de alta parte de suma de 200 lei adaugat salariului minim pe economie si pentru care nu se retin taxe.
Si totusi de ce nu putem depune declaratia pentru societatile care nu fac parte din domeniul agriculturii sau care nu au acordat cei 200 de lei? Deoarece modificarile suferite de declaratie sunt la nivel de structura, astfel ca validatorul existent acum, cu toate regulile lui, trebuie refacut.
Ce am descoperit noi studiind proiectul de modificare al declaratiei unice 112? Asa cum era de asteptat dupa experienta din 2019 din domeniul constructiilor, vor fi introduse mai multe randuri de declara?ie pentru societatile din domeniul agricol si cel al industriei alimentare: cod CAEN pentru sectorul agricol, cifra de afaceri total realizata, cifra de afaceri efectiv realizata din activitatea in sector, ponderea acesteia in totalul cifrei, tip nou de asigurat pentru sectorul agricol, randuri noi la litera E din declaratie, acolo unde sunt evidentiate baza impozabila si impozitul scutit, pentru fiecare situatie de la art. 60 din Codul fiscal, evidentierea salariatului care desfasoara activitate in sectorul de constructii/agricol si in industria alimentara, dupa caz, si care desi beneficiaza de facilit??ile fiscale, ?i-a exprima op?iunea pentru plata contributiei la fondul de pensii administrat privat, tip nou de asigurat pentru zilierii din sectorul agricol, tip nou de asigurat pentru acel salariat care beneficiaza de masura “200 lei” etc.
Parerea producatorilor software si ?i a contribuabililor este ca acest ordin ar fi trebuit publicat odata cu inceperea lunii, avand in vedere ca cele doua modificari au fost publicate in a doua jumatate a lunii mai.
Sa nu uitam, insa, ca inainte de ordinul de modificare al declaratiei 112 trebuiau publicate norme de aplicare atat pentru facilitatile din domeniul agricol, cat si pentru cei 200 de lei. Daca pentru facilitatile din sectorul agricol si industria alimentara a fost apobat Ordinul 1525/29.06.2022 privind procedura de acordare a acestora, ordin publicat in Monitorul Oficial din 01.07.2022, pentru ordinul cu referinta la cei 200 de lei inca asteptam.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Uitandu-ne acum la data ordinului prin care s-au aprobat normele de aplicare pentru agricultura, intelegem si data publicarii proiectului de modificare al Declaratiei 112. Astfel, revenim la calculul de la inceputul materialului, cu cele 10 zile, cu timp pentru ANAF si pentru producatori.
Nu ne ramane decat sa asteptam noua versiune cat mai repede. Poate de data aceasta, Anaf se gandeste si la noi, contribuabilii si la datele de depunere care nu sunt negociabile, ci intotdeauna fixe.
Articol semnat de Catalina Mocanu, Consultant fiscal Nextup.