Noile norme de aplicare a Legii adoptiei. Proceduri mai flexibile si sprijin pentru familiile care adopta

legea adoptieinorme legea adoptieisprijin familii care adopta
Noile norme de aplicare a Legii adoptiei. Proceduri mai flexibile si sprijin pentru familiile care adopta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, modificarea adusa Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, pornind de la modificarile aduse procedurii de adoptie prin Legea nr. 268/2020 si de la dificultatile identificate in practica in aplicarea acestei proceduri.
 
Actul normativ adoptat de Guvern asigura accesul echitabil pentru intrarea pe liste in procesul de potrivire pentru toti adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor, si introduce obligativitatea anuntarii adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practica nu a fost initiata si stabilirea unui termen in acest sens.
 
Conform Ministerului Muncii, documentul adoptat recent stabileste si procedura de acordare a drepturilor banesti prevazute de Legea nr. 268/2020, respectiv indemnizatia de sprijin si suma fixa in cuantum de 1.500 lei, prin agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti.
 
Avand in vedere prelungirea valabilitatii atestatului de la 2 ani la 5 ani, normele de aplicare ale legii stabilesc procedura de verificare anuala a indeplinirii conditiilor care au stat la baza eliberarii atestatului. Verificarea presupune realizarea cel putin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare si a unei sedinte de consiliere psihologica cu cel putin 60 de zile calendaristice inainte de implinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, dupa caz, de la ultima evaluare.
 
Perioada maxima in care se poate derula potrivirea practica a fost stabilita la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire practica.
 
De asemenea, consilierea copilului de catre psihologul echipei multidisciplinare devine obligatorie dupa fiecare potrivire practica incetata in cadrul careia a avut cel putin o intalnire a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare.
 
Normele de aplicare a Legii adoptiei introduc o solutie legislativa pentru copil in situatia in care pe parcursul potrivirii practice acesta nu se acomodeaza cu adoptatorul, stabilindu-se ca in acest caz se reia procedura de potrivire initiala.
 
Noile prevederi elimina birocratizarea excesiva a anumitor etape ale procesului de adoptie, prin inlocuirea copiilor legalizate dupa anumite documente cu copii certificate pentru conformitate cu originalul.
 
 
Potrivit Ministerului Muncii, prin Legea nr. 268/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei au fost aduse o serie de modificari si completari procedurii de adoptie:
 
- a fost prelungita valabilitatea atestatului de la 2 ani la 5 ani, DGASPC avand obligatia sa verifice anual indeplinirea conditiilor care au stat la baza eliberarii atestatului; s-au simplificat demersurile, prin eliminarea cautarii rudelor pe parcursul procedurii de adoptie, aceasta realizandu-se la momentul intrarii copilului in sistemul de protectie speciala;
 
- s-au introdus stimulente financiare care sa sustina familiile care adopta. Aceste stimulente  cresc progresiv pentru sustinerea familiilor care adopta copii de varsta mai mare, cu handicap, ori care fac parte dintr-un grup de frati; 
 
- s-a modificat cuantumul concediului de acomodare de la 3.4 ISR la 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei;
 
- s-a acordat managerului de caz posibilitatea ca, in situatii exceptionale si temeinic justificate, sa poata stabili adoptia ca finalitate a planului individualizat de protectie, anterior implinirii termenelor prevazute de lege, daca este in interesul superior al copilului;
 
- s-au introdus in categoria familiilor sau persoanelor care au prioritate la adoptie, pe langa rudele copilului din cadrul familiei extinse, si persoanele alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie pentru o perioada de minimum 6 luni, a celor care au adoptat frati ai copilului sau care se afla in procedura de adoptie cu un frate al acestuia, daca acest lucru nu contravine interesului sau superior.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea adoptieinorme legea adoptieisprijin familii care adopta

Data aparitiei: 05 August 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noile norme de aplicare a Legii adoptiei. Proceduri mai flexibile si sprijin pentru familiile care adopta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]