Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, modificarea adusa Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, pornind de la modificarile aduse procedurii de adoptie prin Legea nr. 268/2020 si de la dificultatile identificate in practica in aplicarea acestei proceduri.
Actul normativ adoptat de Guvern asigura accesul echitabil pentru intrarea pe liste in procesul de potrivire pentru toti adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor, si introduce obligativitatea anuntarii adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practica nu a fost initiata si stabilirea unui termen in acest sens.
Conform Ministerului Muncii, documentul adoptat recent stabileste si procedura de acordare a drepturilor banesti prevazute de Legea nr. 268/2020, respectiv indemnizatia de sprijin si suma fixa in cuantum de 1.500 lei, prin agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti.
Avand in vedere prelungirea valabilitatii atestatului de la 2 ani la 5 ani, normele de aplicare ale legii stabilesc procedura de verificare anuala a indeplinirii conditiilor care au stat la baza eliberarii atestatului. Verificarea presupune realizarea cel putin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare si a unei sedinte de consiliere psihologica cu cel putin 60 de zile calendaristice inainte de implinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, dupa caz, de la ultima evaluare.
Perioada maxima in care se poate derula potrivirea practica a fost stabilita la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire practica.
De asemenea, consilierea copilului de catre psihologul echipei multidisciplinare devine obligatorie dupa fiecare potrivire practica incetata in cadrul careia a avut cel putin o intalnire a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare.
Normele de aplicare a Legii adoptiei introduc o solutie legislativa pentru copil in situatia in care pe parcursul potrivirii practice acesta nu se acomodeaza cu adoptatorul, stabilindu-se ca in acest caz se reia procedura de potrivire initiala.
Noile prevederi elimina birocratizarea excesiva a anumitor etape ale procesului de adoptie, prin inlocuirea copiilor legalizate dupa anumite documente cu copii certificate pentru conformitate cu originalul.
Potrivit Ministerului Muncii, prin Legea nr. 268/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei au fost aduse o serie de modificari si completari procedurii de adoptie:
- a fost prelungita valabilitatea atestatului de la 2 ani la 5 ani, DGASPC avand obligatia sa verifice anual indeplinirea conditiilor care au stat la baza eliberarii atestatului; s-au simplificat demersurile, prin eliminarea cautarii rudelor pe parcursul procedurii de adoptie, aceasta realizandu-se la momentul intrarii copilului in sistemul de protectie speciala;
- s-au introdus stimulente financiare care sa sustina familiile care adopta. Aceste stimulente cresc progresiv pentru sustinerea familiilor care adopta copii de varsta mai mare, cu handicap, ori care fac parte dintr-un grup de frati;
- s-a modificat cuantumul concediului de acomodare de la 3.4 ISR la 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei;
- s-a acordat managerului de caz posibilitatea ca, in situatii exceptionale si temeinic justificate, sa poata stabili adoptia ca finalitate a planului individualizat de protectie, anterior implinirii termenelor prevazute de lege, daca este in interesul superior al copilului;
- s-au introdus in categoria familiilor sau persoanelor care au prioritate la adoptie, pe langa rudele copilului din cadrul familiei extinse, si persoanele alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie pentru o perioada de minimum 6 luni, a celor care au adoptat frati ai copilului sau care se afla in procedura de adoptie cu un frate al acestuia, daca acest lucru nu contravine interesului sau superior.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<