"In cazul in care un salariat nu intruneste conditia de stagiu de 6 luni pentru calcul indemnizatie concediu de incapacitate temporara de munca, suntem obligati sa calculam conform stagiului efectuat indemnizatia pentru zilele inscrise in concediu si plata cuvenita angajatului SAU se poate considera dovada lipsei de la serviciu, iar in statul de plata sa nu calculam nici o suma?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 3 alin. (3) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, salariatii trebuie sa indeplineasca conditia stagiului de cotizare pentru a putea beneficia de concedii si indemnizatii medicale.
Prin exceptie, daca concediul medical face parte dintre cele pentru acordarea carora nu este necesara indeplinirea stagiului de cotizare, angajatorul are obligatia sa calculeze indemnizatia medicala luand in considerare veniturile realizate sau venitul stabilit pentru prima luna de actitivitate daca concediu medical intervine in prima luna de activitate.
Conform art. 9 si 31 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, indemnizatia medicala se plateste fara a fi necesara indeplinirea conditiei stagiului de cotizare daca concediu medical a fost acordat pentru unul dintre codurile de indemnizatie : 02, 03, 04, 05, 06, 07, 12, 15, 16, 51.
In alte situatii, salariatul nu are dreptul la concediu medical fara indeplinirea conditiei stagiului de cotizare.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<