"Pentru bilantul anual este necesar calculul numarului mediu de salariati. Intrebarea mea este urmatoarea: o societate are primul angajat din data de 06.09.2023, calculul numarului mediu pentru anul 2023 se raporteaza la lunile in care societatea a avut salariati cu contract de munca activ, adica 117 zile de la data de 06.09.2023 si pana la data de 31.12.2023, sau la un an integral, adica 365 zile?"
Raspunsul specialistilor:
Ghidul privind aplicarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare cuprinde o serie de explicaii cuprivire la indicatorii utilizati in scopul stabilirii criteriilor de marime pentru intocmirea situatiilor financiare.
Alegeti acum instrumentul de lucru special destinat rezolvarii inteligente a problemelor legate de HR!
Va economiseste timpul efortul si va salveaza banii! Achizitionati acum lucrarea pe stick: Kit de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare, detalii AICI >>>
Acesta precizeaza ca numarul mediu de salariati se determina dupa metodologia stabilita de Institutul National de Statistica.
Definitia data de Institutul national de statistica indicatorului „Numarul mediu al salariatilor” este urmatoarea:
„Numarul mediu al salariatilor cuprinde persoanele angajate cu contract de munca/raport de serviciu pe durata determinata sau nedeterminata (inclusiv lucratorii sezonieri, managerul sau administratorul), al caror contract de munca/raport de serviciu nu a fost suspendat in anul de referinta.
Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati (exclusiv cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat) din intregul an, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare, impartita la numarul total al zilelor calendaristice (365 zile), precum si salariatii al caror contract individual de munca a fost suspendat din initiativa angajatorului (in cazul intreruperii temporare a activitatii) si au beneficiat de o indemnizatie din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, conform legislatiei in vigoare.
In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu se cuprind si salariatii aflati in incapacitate temporara de lucru (concediu medical) pe perioada cand acestia sunt platiti din fondul de salarii.
In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu nu se cuprind: salariatii aflati in concedii fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate.
In zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare se ia in calcul ca efectiv zilnic numarul salariatilor din ziua precedenta, mai putin cei al caror contract/raport a incetat in aceasta zi.
Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calculul numarului mediu se includ numai persoanele care au fost platite.
In mod exceptional, pentru cazurile cand se platesc sume corespunzatoare perioadelor anterioare (ex. premii din cursul anului sau anuale, al 13- lea salariu, sume platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti pentru primele de vacanta si a unor sporuri aferente anilor anteriori etc.) numarul beneficiarilor (fosti salariati sau salariati cu contract de munca/raport de serviciu suspendat) se include in numarul mediu al salariatilor proportional cu perioadele pentru care se realizeaza platile respective, astfel incat sa existe o corespondenta directa intre sumele brute platite si numarul mediu al salariatilor.”
Prin urmare, numarul mediu al salariatilor se calculeaza ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din intregul an, raportata la numarul total al zilelor calendaristice (365 zile). Asadar, salariatul care a lucrat 117 zile va fi luat in calcul pentru stabilirea sumei efectivelor zilnice de salariati din intregul an cu aceasta suma, urmand ca suma efectivelor zilnice de salariati din intregul an se se raporteze la numarul total al zilelor calendaristice din an, respectiv la 365 zile.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa postului pentru inginer mecanicIntrebare: Va rugam sa ne furnizati o fisa de post pentru functia de inginer mecanic, in cadrul unei fabrici de mezeluri, responsabil in principal cu intretinerea utilajelor
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Criterii de evaluare si obiective de performantaIntrebare: Dorim sa incepem un proces de evaluare a performantelor pentru colegii din departamentele cheie ale companiei. Precizam ca domeniul de activitate este Servicii, fiind furnizor de catering si cleaning industrial. Vom evalua doar sefii de departament si managerii de locatii. Ne-ati putea ajuta cu exemple de obiective (inclusiv KPI) pe care sa le aplicam pentru colegii din departamentele de mai jos? Resurse Umane Departament Achizitii Departament Financiar-Contabilitate Departament Operational IT...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<