Se poate? Cum se procedeaza?
Conform expertilor PortalCodulMuncii.ro, optiunea beneficiarului cu privire la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
In mod concret, salariata care a optat pentru concediu de crestere copil pana la 1 an, are optiunea prelungirii acestuia numai prin concediu fara plata.
"Temeiul acordarii concediului fara plata pentru crestere copil este reglementat de OUG 111/2010.
Concediul fara plata indemnizatiei pentru concediu crestere copil se va efectua in temeiul OUG 111/2010 detalii ce vor constitui o nota in Revisal.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
250 Modele Fise de Post
Dreptul la concediul fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani este consacrat de art. 6 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari de Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, persoana este asigurata atat la sistemul asigurarilor sociale de sanatate cat si la somaj si pensie. Astfel, pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6 plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat, astfel cum prevede art. 21 alin. (1) din ordonanta de urgenta.
Cu alte cuvinte, pe toata durata concediului fara plata pentru cresterea copilului beneficiarul este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale, plata contributiei de asigurari pentru aceste persoane fiind asigurata de la bugetul de stat.", explica specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Adeverinta calcul indemnizatie crestere copil
Nu uitati faptul ca salariatul poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului:
pana la implinirea varstei de un an;
pana la implinirea varstei de 2 ani;
pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.
La solicitarea concediului pentru cresterea copilului salariatul va trebui sa isi exprime optiunea pentru un an sau doi ani. Optiunea astfel exprimata nu poate fi modificata.