Donatia poate fi acordata de salariat, ca tert al angajatorului?

donatieCod CivilCodul munciiacordorganizatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul poate dona bani, ca tert al angajatorului?


Intrebare: Societatea noastra a incheiat un contract de parteneriat cu o organizatie non-guvernamentala pentru a ajuta persoanele nevoiase. Modalitatea in care se vor colecat sumele donate de catre salariati se va face prin retinerea lunara salariu, sub titlu de donatie, pe baza unui card de donatie semnat de catre salariat. Este legala o astfel de procedura?
 
Raspuns: Art. 985 din Codul civil prevde faptulca donatia este contractul prin care, cu intentia de a gratifica, o parte, numita donator, dispune in mod irevocabil de un bun in favoarea celeilalte parti, numita donatar. Ceea ce inseamna ca donatia da nastere unui raport juridic intre donatar si donator. Din informatiile transmise intelegem ca salariatii au semnat un document care prevede donarea unor sume de bani din salariu iar aceste sume de bani sunt retinute de angajator din salariu. Acest document a fost semnat in baza contractului de parteneriat incheiat intre angajator cu organizatia fara scop patrimonial in scopul ajutorarii persoanelor nevoiase.
 
Fata de acest raport juridic nascut intre salariat si organizatia non-guvernamentala, angajatorul are calitatea de tert, in baza inscrisului semnat de salariat. Indeplinirea obligatiilor pe care salariatul si le-a asumat fata de organizatia non-guvernamentala nu poate fi realizata prin retineri din salariu de catre angajator in lipsa unui titlu executoriu si a infiintarii unei popriri.
 
Art. 159 alin. (2) din Codul muncii dispune ca pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani iar art. 169 alin. (1) stabileste ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
 
In plus, cauza donatiei la care salariatul s-a obligat nu poate consta in acordul de parteneriat incheiat de angajator cu organizatia in cauza. Astfel ca in situatia expusa este necesara sa existe vointa salariatului de a darui sumele de bani organizatiei cu care angajatorul a semant contract de donatie, cordul incheiat de angajator cu respectiva organizatie neputand sta la baza donatiei.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
donatieCod CivilCodul munciiacordorganizatie

Data aparitiei: 05 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Donatia poate fi acordata de salariat, ca tert al angajatorului? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]