Intrebare: In situatia in care in contractul de munca este prevazuta o prima ce se acorda salariatului la incetarea lui raportului de munca, iar aceasta a fost platita, potrivit contractului, salariatul poate ulterior renunta la aceasta prima deja primita? Se poate pune problema renuntarii la drepturile salariale in cazul in care respectiva persoana nu mai este salariata unitatii?
Raspuns: Potrivit prevederilor art. 39 din Codul muncii republicat salariatul are dreptul la salarizare pentru munca depusa.
In plus, art. 160 din Codul muncii stabileste ca salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Primele acordate salariatului, indiferent de natura lor, sunt considerate adaosuri la salariul de baza.
Asa cum prevede art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Astfel ca natura juridica a drepturilor salariale primite de catre salariat cu titlu de prima nu se modifica odata cu incetarea contratului individual de munca. Ceea ce inseamna ca aceste drepturi raman in continuare drepturi salariale ale angajatului, chiar si dupa incetarea contractului individual de munca, dispozitiile mai sus amintite fiind in continuare aplicabile.
In concluzie, salariatul nu poate renunta la acest drept salarial nici dupa incetarea contractului individual de munca.