Chiar daca se modifica posibilitatile de trai comun, conventiile cu privire la bunuri pot fi modificate in continuare indiferent de variantele disponibile prin noul cod: comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.
Modificarea principala in ceea ce priveste regimul de convietuire se refera la posibilitatea de a alege alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale, optiune care va deveni legala prin incheierea unei conventii matrimoniale in fata notarului.
Regimul matrimonial va putea fi modificat pe parcursul casatoriei, atat pe cale amiabila, cat si pe cale judiciara. In cazul in care se considera ca unul dintre soti pune in pericol interesele patrimoniale ale familiei, separatia de bunuri poate fi pronuntata in instanta daca unul dintre soti inainteaza o cerere in acest sens.
Prin comparatie cu legile actuale, noul cod reglementeaza situatiile in care se executa partajul in timpul regimului comunitatii de bunuri astfel incat acesta va fi posibil in orice moment, fara a mai fi necesara vreo motivatie. Astfel, bunurile comune vor putea fi impartite, in tot sau in parte, prin act incheiat in forma autentica la notar.
In ceea ce priveste despagubirile acordate sotului nevinovat, noul cod prevede dreptul sotului nevinovat la despagubiri de la cel vinovat, fara a se face insa distinctia intre un prejudiciu moral sau material. Dincolo de dreptul la despagubire, noul Cod Civil include si dreptul la prestatii compensatorii. Astfel, in situatia in care divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze dezechilibrul determinat de divort.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Prestatia compensatorie poate fi stabilita fie in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, fie in natura, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului. Renta va putea fi stabilita printr-o cota procentuala din venitul debitorului sau intr-o suma de bani determinata.
Mai mult decat atat, sunt acordate despagubiri si logodnicilor. In concret, noile reglementari mentioneaza ca partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi pasibila de plata unor despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.
Conturile financiare separate ies din discutie deoarece ambii soti au dreptul de a fi informati cu privire la veniturile si datoriile detinute. In cazul in care unul dintre soti refuza sa il informeze pe celalalt cu privire la bunurile, veniturile sau datoriile sale, acesta se poate adresa instantei de tutela.