Studiile de impact cu privire la noile coduri, publicate pe site-ul Ministerului Justitiei, arata ca in lipsa suplimentarii si ocuparii efective a schemelor de personal, precum si fara o finantare suplimentara a sistemului juridic si in absenta unui plus de suport logistic, este imposibila intrarea in vigoare a Noului Cod civil, Noului Cod de procedura civila, Noului Cod penal si Noului Cod de procedura penala. Un argument in acest sens il reprezinta faptul ca numai pentru recrutarea magistratilor si grefierilor necesari in primul an de aplicare a noilor coduri e nevoie de o perioada de minim trei ani.
Efectele noilor coduri
Concluzie studiu: efectul noilor coduri se va resimti in special in primii doi ani care reprezinta perioada de tranzitie, influenta lor disparand in cel de al treilea an.
Observatie 1: Evident, in primii doi ani sistemul va fi supus unei presiuni majorate, ceea ce presupune o satisfacere certa a necesarului uman si financiar mai ales in acesti doi ani. Aceasta cu atat mai mult cu cat magistratii se vor confrunta in acesti doi ani cu aplicarea simultana a codurilor vechi si a celor noi, ceea ce presupune un efort intelectual suplimentar al aceluiasi personal. Toate in conditiile unei cresteri de la an la an al numarului de dosare inregistrate pe rolul instantelor judecatoresti.
Observatie 2: Studiile nu analizeaza timpul necesar cu studierea, invatare si aprofundarea noilor notiuni din noile coduri. De asemenea, nu analizeaza necesitatile financiare ale formarii magistratilor (dar analizeaza impactul financiar pentru formarea personalului de probatiune). Este evident ca formarea cu privire la noile coduri trebuie facuta de catre magistrati in paralel cu activitatea de solutionare a dosarelor pe care le au spre instrumentare. Or, in conditiile unei supraincarcari acute a sistemului, timpul care poate fi alocat formarii este extrem de redus. De aceea, perioada vacantei judecatoresti poate fi un timp ce ar putea fi folosit de judecatori pentru parcurgerea noilor coduri, prin urmare pare mai realist ca acestea sa intre in vigoare in perioada toamnei, intocmai cum s-a procedat si cu Noul Cod Civil.
Observatie 3: Legea de punere in aplicare a NCpciv inca nu a fost aprobata de Parlament. Aceasta modifica masiv Cpciv publicat in 2010. Evident, ulterior e nevoie de republicarea codului in Monitorul Oficial. Regulamentul de ordine interioara a isntantelor trebuie apoi modificat masiv, potrivit noului circuit al dosarelor. Pentru comparatie, NCC a fost aplicabil la 4 luni de la republicare, insa nu a presupus chestiuni organizatorice de mare importanta in instante. E imposibil ca in urmatoarele 2 luni sa aiba loc aceste activitati. in plus, dispozitiile din NCpciv nu au fost aduse inca la cunostinta populatiei, neexistand initiata vreo dezbatere publica pe marginea noilor reglementari.
Concluzie studiu: Cu privire la Noul Cod Civil, sfera de atributii a instantei de tutela este neclara. Preluarea atributiilor de catre aceasta instanta de la autoritatea tutelara trebuie amanata pana la constituirea de sectii sau complete specializate la nivelul tuturor instantelor. Activitatea acestor structuri trebuie monitorizata pentru a se decide cu privire la formula de organizare a instantelor de tutela.
Observatie: NCC a intrat in vigoare la 1 oct.2011, iar recomandarea de amanare a fost facuta publica pe 13 ian. 2012. Nici pana in prezent nu se cunoaste cum vor fi organizate instantele de tutela - ca sectii, complete sau instante de sine statatoare - care implica modificarea Legii 304/2004 ce nu poate avea loc pana in iunie 2012.
Sursa: costelgilca.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<