Conform art. 86 alin. (5) din Legea nr. 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz.
Art. 86 alin. (6) din aceeasi lege prevede ca prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
Preavizul minim la concediere prevazut de Codul muncii a fost majorat de la 15 zile lucratoare la 20 de zile lucratoare prin modificarile aduse acestui act normativ de Legea nr. 40/2011, anterior intrarii in vigoare a acestei legi termenul de preaviz prevazut de Codul muncii si cel acordat in cazul concedierii in timpul desfasurarii procedurii de insolventa fiind acelasi, respectiv 15 zile lucratoare.
In privinta termenului de preaviz s-a conturat opinia ca dispozitia din Legea nr. 85/2006 fiind o norma speciala deroga de la norma generala cuprinsa in Codul muncii, asa incat se apreciaza ca termenul este cel prevazut in Legea nr. 85/2006, respectiv de 15 zile lucratoare. Intr-o asemenea opinie, nici termenul stabilit in CCM la nivel de unitate nu va avea relevanta, angajatorul fiind tinut numai de acordarea unui termen de preaviz de 15 zile lucratoare.
In lipsa unei prevederi legale exprese, in sensul ca termenul de preaviz prevazut in Legea nr. 85/ 2006 deroga de la cel stabilit de dreptul comun (Codul muncii), si a imprejurarii ca nici la momentul adoptarii Legii nr. 85/2006 vointa legiuitorului nu a fost in sensul ca deroga de la termenul de previz stabilit de Codul muncii, statuand ca deroga de la procedura de urmat in cazul concedierii colective, si nu de la termenul de preaviz care era acelasi cu cel stabilit de Codul muncii, respectiv 15 zile lucratoare, apreciez ca poate fi retinuta si opinia potrivit careia termenul de preaviz acordat de societatea aflata in procedura de insolventa a suferit o modificare ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 40/2011, fiind de minimum 20 de zile lucratoare.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In concluzie, fata de modul in care legiuitorul a inteles sa redacteze art. 86 alin. (6) din Legea nr. 85/ 2006 si vointa exprimata in actul normativ la adoptarea acestuia, apre ciez ca prin aceste dispozitii legale s-a derogat doar de la regula desfacerii contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei in privinta parcurgerii procedurii de concediere colectiva, nu si in privinta termenului de preaviz in caz de concediere.