Obligativitatea incheierii CCM la nivelul unitatii

01 Iunie 2012
01 Iunie 2012
CCMCodul munciiLegea 62/2011proces verbalnegociere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: In situatia in care contractul colectiv de munca la nivel de unitate a expirat, este obligatorie incheierea unui nou contract? Avand in vedere ca nu se pot acorda drepturi peste cele prevazute in Codul muncii nu se vede sensul incheierii unui CCM care sa contina aceleasi clauze ca si Codul muncii. La ce interval de timp este obligatorie reluarea negocierii CCM si ce ar trebui sa contina ultimul proces verbal in care se arata ca nu se doreste incheierea CCM?
 
 
Raspuns: Asa cum prevede art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, negocierea colectiva este obligatorie la nivel de unitate, exceptie facand cazurile in care unitatea are mai putin de 21 de angajati. Totodata, art. 221 alin. (1) din Codul muncii republicat stabileste ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
 
In consecinta, prin coroborarea celor doua reglementari legale rezulta ca orice unitate cu  mai mult de 20 de angajati are obligatia negocierii CCM chiar daca salariatii aparatin unui sindicat. Astfel ca negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate este obligatorie, fara a fi necesara incheierea lui
 
Contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata de cel putin 12 luni  dar fara a depasi 24 de luni. In situatia in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment, asa cum prevede art. 141 din Legea 62/2011. De asemenea, art. 130 alin. (7) din Legea 62/2011 stabileste ca  in cadrul fiecarei sedinte de negociere se vor incheia procese-verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.
 
Acolo unde nu exista un contract colectiv de munca incheiat dar exista o procedura de negociere efectuata, partile pot consemna in ultimul proces-verbal incheiat cu ocazia negocierii colective ca negocierile nu se vor relua mai devreme de 12 luni iar partile nu vor incheia un contract colectiv la nivel de unitate, dat fiind faptul ca nu pot sustine clauze mai favorabile salariatilor in raport cu cele reglementate de Codul muncii.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]