Contractele colective de munca si actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa si se inregistreaza prin grija partilor, dupa cum urmeaza (art.143 din Legea 62/2011, republicata):
a) contractul colectiv de munca la nivel de unitate, la inspectoratul teritorial de munca;
b) contractele colective de munca incheiate la nivelul grupurilor de unitati si al sectoarelor de activitate, la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Contractele colective de munca nu vor fi inregistrate daca:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
a) partile nu au depus dosarul in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2) din Legea 62/2011, republicata;
b) nu sunt semnate de catre organizatii sindicale care reprezinta mai mult de jumatate din totalul angajatilor din sectorul sau grupul de unitati pentru care s-a negociat contractul;
c) reprezentantul oricarei parti care a participat la negocieri nu a fost de acord cu oricare dintre clauzele contractului si acest fapt a fost consemnat in procesul-verbal de negociere.
La nivel de unitate, contractul colectiv de munca va fi inregistrat fara semnatura tuturor partilor numai in cazul in care partea semnatara care reprezinta angajatii acopera mai mult de jumatate din totalul angajatilor.
Mentionam faptul ca in situatia in care contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii este negociat, semnat si inregistrat cu respectarea prevederilor legale mentionate anterior, apreciem ca acesta nu poate fi recuzat, clauzele acestuia producand efecte pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel (art.133 din lege).
De asemenea, mentionam ca potrivit art.136 alin.(1) din Legea 62/2011, republicata, contractele colective de munca, incheiate la orice nivel, nu pot fi semnate decat de reprezentantii mandatati in acest sens ai partilor care au negociat.
Sursa: www.PortalCodulMuncii.ro