Intrebare: Codul Fiscal actual prevede ca angajatorul are dreptul sa ofere salariatilor in zilele de sarbatoare legala, cadouri in limita sumei de 150 lei. Aceasta prevedere se aplica si in cazul Sarbatorilor precum ziua de 1 Mai sau zilele libere de Rusalii?
Raspuns: Din punct de vedere al impozitului pe venit, conform pct. 70 lit. e) din Normele metodologice date in aplicarea art. 55 din Codul fiscal, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si cadourile primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Astfel, cadourile oferite salariatilor intra in baza de calcul al impozitului pe venit daca nu sunt oferite in conditiile si cu ocaziile prevazute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Conform art. 55 alin. 4 lit. (a) nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget.
Legis Plus Legislatia Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Observam ca printre cadourile prevazute la art. 55 alin. (4) lit. a) nu sunt prevazute si cadourile oferite pentru sarbatorile legale (1 Mai, Rusalii etc.). In consecinta, acordarea unor cadouri pentru alte situatii decat cele specificate de Codul fiscal intra in baza de calcul al impozitului pe venit.
Dispozitiile stabilite la art. 55 alin. (4) lit. a) sunt cuprinse si in art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal cu referire la contributiile sociale. Astfel, conform art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4, urmatoarele:
(.....)
b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Pe cale de conscinta, sunt cadouri neimpozabile, daca valoarea acestora nu depaseste 150 lei, numai cele mentionate expres de Codul fiscal , respectiv: cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.