Romanii ar putea beneficia in curand de o noua zi libera legala, in contextul in care o propunere de lege are in vedere o noua sarbatoare: Boboteaza. Practic, vorbim despre ziua de 6 ianuarie, care va deveni zi libera legala, daca proiectul de lege despre care vorbim va trece de Parlament.
Va reamintim ca Romania are printre cele mai putine
zile libere legale din Europa - doar 15, asa ca aceasta ar fi binevenita, avand in vedere ca timpul liber este important pentru bunastarea unui salariat.
Atentie, vorbim despre un proiect de lege care INCA nu este in vigoare.
"La nivel european, Romania se situeaza pe ultimele pozitii in ceea ce priveste numarul zilelor libere, astfel ca, spre exemplu in 2022, dintre cele 15 sarbatori legale, doar 9 se afla in timpul saptamanii, cu doua in plus fata de anul trecut. In acest sens. Romania prezinta foarte putine sarbatori legale fata de celelalte state europene, fiind depasita de tari precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, asa cum arata un studiu realizat de catre Institutul Eurofound.
Tinand cont de importanta sarbatorilor crestine pentru tara noastra consider ca este oportuna includerea zilei de 6 ianuarie in cadrul sarbatorilor legale. Aceasta zi are o semnificatie cu totul aparte pentru cultura si spiritualitatea romaneasca. Epifania sau Botezul Domnului reprezinta un praznic deosebit ce incheie sarbatorile inchinate Nasterii lui Hristos."
Calendar zile libere legale 2022: cate pica in weekend si in ce luni?
Este binecunoscut faptul ca romanii isi planifica din timp concediile si minivacantele, asa ca este util sa stim ca in cursul anului 2022 nu mai putin de 6 dintre zilele libere vor pica, din nefericire, in weekend. Restul de 9 vor fi in timpul saptamanii, astfel ca angajatii au la dispozitie ocazia de a se bucura de timp liber, fara a fi nevoie sa-si ia o zi de concediu...iata
calendarul zilelor libere legale 2022 aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<