Angajatorii acorda tichete cadou pentru salariati numai in anumite conditii

15 Martie 2012
15 Martie 2012
tichete cadouimpozit tichetecadouri salariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Acordarea de cadouri salariatilor a devenit o practica des intalnita indeosebi ca urmare a prevederilor fiscale care scot asemenea venituri din sfera celor impozabile la nivelul persoanei fizice si le includ in sfera cheltuielilor deductibile la nivelul angajatorului.
 
Includerea in pachetul salarial a numeroase avantaje in natura (acordarea unei masini din patrimoniul afacerii, plata unor asigurari medicale, prime pentru diverse ocazii, cum ar fi de Craciun, de Pasti, de 8 martie, de 1 iunie, prime acordate din fondul de participare la profit s.a.) face parte din negocierea dintre angajator si salariat, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca.
 
Acordarea de cadouri salariatilor devine o parghie benefica pentru ambele parti - angajator si salariat - in masura in care nu produce efecte negative asupra obligatiilor datorate de niciuna dintre parti.
 
Din punct de vedere al salariatului, cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
 
Aceasta reprezinta o exceptie de la regula generala potrivit careia avantajele in natura acordate de angajator cu diverse ocazii sunt venituri impozabile. Veniturile primite de salariati sub forma primelor de sarbatori, de exemplu, se cumuleaza cu veniturile de natura salariala ale lunii in care se platesc aceste prime, cu exceptia veniturilor sub forma cadourilor pe destinatiile prestabilite de Codul fiscal, in limita a 150 lei pe copil, cu conditia sa existe o prevedere in acest sens in contractul de munca.
 
Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase se aplica atat darurilor constand in bunuri, cat si celor in bani, in cazul tuturor angajatorilor de forta de munca.
 
Aceste venituri acordate persoanelor mentionate in cuprinsul art. 56 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal sunt neimpozabile la nivelul persoanelor care le primesc daca se respecta destinatiile si limita neimpozabila, si se includ in fondul de salarii. 
 
Un caz special in materializarea cadourilor oferite salariatilor il reprezinta acordarea de tichete cadou. Daca, initial, Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa s-a dorit o lege generoasa din punct de vedere fiscal, in prezent, numai prevederile Codului fiscal sunt cele care reglementeaza tratamentul fiscal al acestor tichete.
 
Ca regula generala, veniturile primite de salariati de la angajatorii acestora sub forma tichetelor cadou sunt impozitate prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite.

 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]