Intrebare: Buna ziua!As dori sa stiu daca la completarea adeverintei pentru certificarea VENITURILOR NETE obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului includ si contravaloarea tichetelor de masa primite in luna respectiva sau nu? Daca se include aceasta valoare, voi aplica incepand cu luna iulie de cand a intrat in vigoare ordonanta sau in fiecare din cele 12 luni?
Raspuns: Potrivit art. 1 alin. (1) din OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege (art. 1 alin. (1)).
La art. 2 alin. (1) lit .a) din Instructiunile de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin Ordinul nr. 68/2009 se prevede astfel:
„Art. 2. - (1) In sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
a) suma incasata din veniturile din salarii, care se stabileste astfel:
- la locul unde se afla functia de baza: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului, determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva, si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva; „
Asadar, in adeverinta angajatorul are obligatia sa inscrie suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului, determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva, si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva.
Incepand cu data de 01.07.2010, lit.b) de la alin.(4) al art.55 din Codului fiscal a fost abrogata de O.U.G nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale. Drept urmare, tichetele de masa numai constituie „sume” neincluse in veniturile salariale si neimpozabile.
Ca urmare a acestei abrogari, tichetele de masa reprezinta venituri salariale in baza art. 55 alin.(1) din Codul fiscal potrivit caruia, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Venitul brut lunar din salarii este definit la punctul 106 ca fiind totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.
Asadar, tichetele de masa acordate potrivit legii sunt considerate venituri din salarii, incepand cu data de 01 iulie 2010. Contravaloarea acestora se include in venitul brut lunar din salarii.
In consecinta, intrucat se include in venitul brut lunar din salarii, contravaloarea tichetelor de masa va influenta si suma incasata de persoana indreptatita pe care angajatorul trebuie sa o inscrie in adeverinta. Insa, numai incepand cu data de 01 iulie 2010.