Ajutor pentru boala incurabila in cazul unui administrator care nu are CIM - tratament fiscal

Ioana Pavel
Ioana Pavel
15 Martie 2024
15 Martie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Ajutor pentru boala incurabilaContributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024venituri neimpozabile
Ajutor pentru boala incurabila in cazul unui administrator care nu are CIM - tratament fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"(1) Conducerea societatii doreste sa acorde unui membru din Consiliu de Administratie un ajutor financiar pentru o boala incurabila. (2) Aceasta cheltuiala intra sub incidenta art. 25 p-ul (3) alin.1 din Codul Fiscal? (3)Daca nu intra sub incidenta Art. 25, sub ce forma am putea sa ii acordam acest ajutor pentru a nu fi considerat un venit impozabil si sa nu intre in baza de calcul a contributiilor sociale? Extras din Codul Fiscal in vigoare: Art. 25. - Cheltuieli (3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata: b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele: 1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal:
 
4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
 
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024!
 
 
 
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
 
Astfel, textul se refera la ajutoare oferite angajatilor, calitate pe care admistratorii nu o au daca nu au incheiat contract individual de munca.
Prin urmare, administratorii care nu isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca nu pot primi ajutoare neimpozabile si netaxabile cu contributii sociale in nicio situatie.
 
Art. 25 pe care l-ati citat se refera la impozitul pe profit, iar analiza tratamentului fiscal la persoana fizica nu se face prin prisma acestui articol.
 
In consecinta, ajutorul acordat administratorului intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale intocmai ca si remuneratia acordata acestuia. Din punct de vedere fiscal suma este deductibila integral la calculul impozitului pe pe profit in baza art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]