Reduceri de preturi pentru salariati - reprezinta avantaje impozabile?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
25 Ianuarie 2023
25 Ianuarie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
reduceri de preturi pentru salariatavantaje impozabileart. 76 codul fiscal
Reduceri de preturi pentru salariati - reprezinta avantaje impozabile?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Va rog sa ma ajutati cu un calcul pt un salariu care include, ca si beneficiu salarial, reducerea pe care o primeste un salariat, in fiecare luna, pt cumparaturile efectuate in magazinele proprii ale angajatorului, cu un card de reducere de 10%. La ce categorie de beneficiu se incadreaza si ce contributii i se aplica? Sa zicem 10 % la o valoare totala a cumparaturilor in luna de 1500 ron."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Codul fiscal defineste avantajele impozabile drept orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz, cu exceptia celor identificate in mod expres drept neimpozabile potrivit alin. (4) si (4^1) al art. 76 din Codul fiscal.
 
Potrivit prevederilor art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, orice bunuri sau servicii oferite de catre angajator in mod gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei, cu exceptia celor neimpozabile reprezinta avantaje impozabile.
 
Cu toate acestea, trebuie avute in vedere prevederile pct. 12 alin. (7) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (3) din Codul fiscal prin care sunt scoase din sfera avantajelor impozabile o serie de venituri acordate salariatilor. In acest sens, reducerile de preturi practicate in scopul vanzarii, de care pot beneficia clientii persoane fizice, nu sunt considerate avantaje impozabile. Asadar, in masura in care angajatorul acorda salariatilor reduceri de preturi practicate in scopul vanzarii de care pot beneficia si clientii persoane fizice, acestea nu se vor concretiza in avantaje impozabile la nivelul salariatilor. In cazul in care beneficiul vizeaza doar proprii salariati, reducerile de preturi vor reprezenta avantaje impozabile pentru salariati la momentul acordarii acestora.
 
Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal prevad la pct. 14 ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate. Potrivit pct. 12 alin. (4) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului.
 
Documentele referitoare la calculul contravalorii avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata, avantajele impozitandu-se in luna in care au fost primite prin cumulare cu celelalte venituri salariale primite de salariat in luna respectiva.
 
Tratamentul fiscal din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii este acelasi, potrivit art. 139 alin. (1) lit. a), art. 157 alin. (1) lit. a) si art. 220^4 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, datorandu-se contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari sociale de sanatate si contributia asiguratorie pentru munca.
 
Astfel, in raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, avantajele asimilate salariilor in vederea impunerii se includ in castigul brut realizat din salarii si in veniturile asimilate salariilor, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii datorate pentru veniturile din salarii, nefiind prevazute exceptii pentru avantajele acordate sub forma de astfel de servicii oferite gratuit doar salariatilor.
 
Spre exemplu, in situatia prezentata, avantajul impozabil va fi de 150 lei si se va adauga la salariul brut, spre exemplu, de 5.500 lei, venitul brut fiind de 5.650 lei. In aceasta situatie, aplicand algoritmul de calcul al impozitului pe salarii reglementat de art. 78 alin. (2) lt. a) din Codul fiscal, contributiile sunt la nivelul de 1.413 lei, pentru CAS, si de 565 lei, pentru CASS, in timp ce impozitul pe salarii este de 367 lei.
 
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]