Abonamente servicii medicale pentru salariati. Se vor trece in statul de plata?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
30 Mai 2022
30 Mai 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Abonamente servicii medicaleabonament clinica privata salariatabonamente medicale stat de plata
Abonamente servicii medicale pentru salariati. Se vor trece in statul de plata?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Intrebare: Incepand cu luna mai angajatorul a oferit angajatilor sai abonamente medicale la o clinica privata. Trebuie inregistrate in stat aceste abonamente? De asemenea, angajatii au posibilitatea de a abona si membri de familie, costurile fiind suportate de catre ei. Putem face aceste retineri angajatilor care doresc sa aboneze persoane din familie?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal stabileste ca nu sunt venituri impozabile primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
 
Totodata, la art. 142 lit. s)  pct. 6 din Codul fiscal se prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta: contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii  204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional.
 
Asadar, serviciile medicale sub forma de abonament (nu si serviciile medicale care nu sunt suportate sub forma de abonament)  precum si primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator pentru salariatii proprii nu reprezinta venit impozabil si nu se taxeaza cu contributii sociale in limita de 400 Euro pe an.
 
Limita de 400 Euro se include atat abonamentele de servicii medicale cat si asigurarile voluntare de sanatate. Prin urmare, daca angajatorul suporta atat prime de asigurare voluntara de sanatate cat si abonamente de servicii medicale, cumulat cele doua nu trebuie sa depaseasca 400 Euro pe an.  Daca cele doua cumulat depasesc limita de 400 Euro pe an, ceea ce depaseste aceasta limita reprezinta venit impozabil si taxabil cu contributii sociale.
 
Tratamentul fiscal mai sus expus vizeaza exclusiv abonamentele de servicii medicale si primele de asigurare voluntara de sanatate. Daca se suporta de angajator alte tipuri de asigurare de sanatate sau servicii medicale si nu abonament, acestea vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indiferent de suma anuala.
 
In consecinta, contravaloarea abonamentelor de servicii medicale se va inregistra in statul de salarii incepand cu luna in care se depaseste suma de 400 euro. Pana in luna in care se depaseste acest plafon nu se inregistreaza in statul de plata.
 
Conform art. 169 alin. (2) din Codul muncii, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotararejudecatoreasca definitiva.
 
Astfel,textul din Codul muncii interzice retinerile cauzate cu titlu de daune.
Retinerile pot fi efectuate daca exista acordul salariatului si nu vizeaza o paguba produsa angajatorului ci vizeaza o inlesnire a salariatului in efectuarea unei plati.
 
Intr-o cauza supusa judecatii, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Civila, conflicte de munca si asigurari sociale, respingand recursul impotrivasentinteiinstantei de fond, sub aspectul criticii retinerilor nelegale din salariu s-a pronuntat prin decizia nr. 3415/R/2011 in sensul ca raportul juridic nascut prin incheierea contractelor de imprumut nu este unul de drept al muncii, ci unul civil. In aceste contracte de imprumut s-au stabilit si conditiile de restituire a imprumutului, recurenta fiind de acord cu debitarea directa a sumelor respective din salariu.
 
Astfel, retine Curtea de Apel ca retinerile de care se face vorbire au fost efectuate in baza conventieipartilor, asa cum rezulta din contractele de imprumutincheiate si depuse la dosar. Salariatul a fost de acord cu debitarea directa, din drepturile salariale, a ratelor de restituire a imprumutului. Curtea mai retine ca art. 164 (n.n. art. 169 din Codul muncii, republicat), fara acordul salariatului, pentru acoperirea prejudiciului produs de salariat angajatorului sau pentru recuperarea unor sume nedatorate, dar prin contractele de imprumut salariatul si-a exprimat acordul in acest sens. (a se vedea in acest sens Litigii de munca. Jurisprudenta relevanta a Curtii de Apel Bucuresti pe semestrul I 2011, Daniela Georgeta Enache si Maria Ceausescu, Ed. Hamangiu, 2011, p. 180-190).
 
In consecinta, in baza unei solicitari a salariatului, angajatorul poate retine si vira abonamentele de servicii medicale pentru apartinatorii salariatilor. Solicitarea salariatului trebuie sa fie explicita (sa se refere la sume exacte, la perioada, etc).
 
Un raspuns valabil la data de 26.05.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]