Analizam situatia unui salariat care a fost angajat in anul 2006 si care a incetat activitatea anul acesta. Astfel, i-au fost eliberate doua adeverinte, una pana la 31.12.2010 certificata de ITM si una incepand cu 01.01.2011 eliberata de societate. Este insa corect sa fie eliberata doar adeverinta din partea angajatorului?
Raspuns:
In speta nu se mentioneaza daca pentru perioada anterioara datei de 01.01.2011 salariatului i s-au inregistrat in carnetul de munca mentiunile corespunzatoare muncii prestate la acest angajator, astfel incat facem urmatoarele precizari:
Conform dispozitiilor art. 296 alin. (1) din Codul muncii , cu modificarile și completarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Pana la 31.12.2010 adeverintele de vechime eliberate de angajatori si certificate de inspectoratul teritorial de munca au substituit evidenta activitatii pentru salariatii carora nu li s-au intocmit carnete de munca, inregistrarile din aceste adeverinte certificate producand aceleasi efecte juridice ca si cele din cuprinsul carnetelor de munca.
Astfel, salariatii angajatorilor care nu aveau carnete de munca intocmite primeau adeverinte certificate de ITM pentru perioada cuprinsa intre data incadrarii in munca si data de 01.01.2011 cand Decretul 92/1976 privind carnetul de munca a fost abrogat. Totodata, si salariatii care lucrau in cumul de functii primeau astfel de adeverinte pentru contractul de munca neinregistrat in carnetul de munca. Pentru perioada ulterioara abrogarii Decretului 92/1976 inregistrarile nu s-au mai efectuat in carnetele de munca si nici nu au mai fost emise adeverinte care sa fie certificate de ITM.
Astfel, pentru situatia in care salariatul nu a avut carnet de munca sau a lucrat in cumul conform mentiunilor anterioare apreciem ca poate sa primeasca de la angajator doua adeverinte: o adeverinta certificata de ITM pentru perioada incepand cu data angajarii si pana la data de 01.01.2011 si o adeverinta emisa de angajator incepand cu data de 01.01.2011 pana la data incetarii CIM in temeiul art. 34 alin. (5) din Codul muncii , republicat, care prevede ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad obligatia angajatorului de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Pentru situatia in care salariatul are inregistrarile corespunzatoare in carnetul de munca pana la data de 31.12.2010, in lipsa stabilirii prin act normativ a unui model tip al adeverintei, apreciem ca se elibereaza o adeverinta al carui continut se stabileste de angajator tinand cont de solicitarea salariatului.