Potrivit art. 242 lit. e) din Codul muncii, regulamentul intern trebuie sa cuprinda reguli concrete privind disciplina muncii in unitate. Cuvantul – cheie al acestei prevederi este “concret”.
De exemplu, Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea unei decizii de desfacere a contractului de munca pentru ca in decizia de concediere se prevedea generic ca “salariatul nu a respectat ordinea, disciplina la locul de munca si dispozitiile sefilor ierarhici” (dec. nr. 256/25.02.1997, s. a IV-a civila). Este foarte posibil ca salariatul; sa fi fost intradevar, indisciplinat, iar concedierea sa fi fost justificata, atata timp insa cat angajatorul nu a mentionat expres imprejurarile concrete in care s-a manifestat aceasta disciplina, decizia nu poate fi validata.
Solutia o reprezinta prevederea tuturor regulilor care trebuie respectate de catre salariati in regulamentul intern, astfel incat in cazul unei sanctionari disciplinare sa puteti face trimitere directa la aceste prevederi.
Regulile concrete privind disciplina muncii in unitate pot viza categoriile de norme disciplinare, cauzele care inlatura raspunderea disciplinara etc.
Spre exemplu, se pot cuprinde in regulamentul intern prevederi ca:
- Salariatii vor executa ordinele de serviciu legal emise.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Executarea unui ordin de serviciu vadit ilegal nu il exonereaza pe salariat de raspunderea disciplinara;
- Denuntarea catre autoritatile competente a unor incalcari ale legii nu atrage raspunderea disciplinara etc.
Regulile concrete privind disciplina muncii in unitate pot fi prevazute separat sau, ceea ce este mai recomandabil, in conexiune cu abaterile disciplinare si sanctiunile atrase de savarsirea lor.
Dat fiind faptul ca problematica disciplinei muncii reprezinta cel mai important capitol al regulamentului intern, ne vom ocupa de aceasta intr-un capitol distinct.