“In cazul unei sanctiuni cu avertisment scris (unde nu este necesara cercetarea disciplinara) poate lipsi referatul sefului direct, iar descrierea faptei/abaterii sa fie direct in continutul avertismentului scris?
Sanctiune cu avertisment scris
Raspunsul specialistului:
Raspunderea disciplinara a salariatilor este reglementata prin
Legea 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!
Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve - Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
La art. 40 din Codul muncii, intre drepturile angajatorului se numara si dreptul de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si de a aplica sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.
In acest sens, la art. 242 din Codul muncii se prevede ca Regulamentul intern cuprinde dispozitii privind regulile concrete privind disciplina muncii in unitate, abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile si reguli referitoare la procedura disciplinara.
Totodata, la art. 247 – 252, Codul muncii are o serie de prevederi, obligatoriu de aplicat in ceea ce priveste raspunderea disciplinara a salariatilor.
Sanctiune disciplinara versus cercetarea disciplinara
Cu privire la cele mentionate de dumneavoastra, apreciem ca este vorba de doua documente diferite si care sunt emise in faze diferite ale procedurii disciplinare ce trebuie stabilita prin Regulamentul intern al angajatorului.
Astfel, in opinia noastra, prima etapa este cea a sesizarii angajatorului, de catre managerul direct sau de catre un alt salariat, asupra faptului ca un salariat a savarsit o actiune sau inactiune prin care au fost incalcate normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Aceasta sesizare/referat apreciem ca trebuie sa contina descrierea faptei savarsite de salariat. Spre exemplu in sesizare se mentioneaza faptul ca intr-o zi sau in mai multe zile salariatul nu s-a prezentat la locul de munca.
Sanctiunea cu avertisment scris si cercetarea discplinara
Daca cel care face sesizarea are cunostintele si competentele corespunzatoare, in sesizare se pot mentiona si normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici pe care le-ar fi incalcat salariatul. Insa apreciem ca nu este obligatorie aceasta mentiune, deoarece cel care face sesizarea s-ar putea sa nu cunoasca toate aceste reglementari, neavand cunostinte/competente in acest sens.
Referitor la sanctiunea cu avertisment scris, care, cum ati precizat si dumneavoastra, nu necesita
cercetare disciplinara, apreciem ca sesizarea/referatul poate contine o propunere in acest sens, din partea celui care face sesizarea. Insa apreciem ca o asemenea propunere ar putea fi facuta catre angajator numai de managerul direct al salariatului in cauza.
Astfel, avertismentul scris va avea la baza referatul. Apreciem ca in lipsa referatului nu s-ar putea intocmi avertismentul scris.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<