Obligatia SSM pe care multi angajatori o neglijeaza. Atentie, amenda ajunge la 7.000 de lei!

Ioana Pavel
Ioana Pavel
22 Iulie 2022
22 Iulie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
responsabil ssmobligatii ssminstruire salariati format electronic
Obligatia SSM pe care multi angajatori o neglijeaza. Atentie, amenda ajunge la 7.000 de lei!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conform art. 20 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006, aveti obligatia sa numiti in firma dvs., prin decizie scrisa, un responsabil SSM, ales din randul salariatilor.
 
Responsabilul SSM puteti fi chiar si dvs., daca firma pe care o conduceti are un numar mai mic de angajati, important este sa nu neglijati aceasta obligatie.
 
In caz contrar riscati o amenda de 3.500 - 7.000 de lei!
 
Desigur, insa, simpla numire a unui astfel de responsabil nu e suficienta. Persoana in cauza trebuie sa indeplineasca anumite cerinte minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, iar activitatile specifice de prevenire si protectie trebuie consemnate in fisa sa de post.
 
E suficient sa parcurgeti lucrarea pe stick Caiet practic pentru responsabili SSM, o lucrare care vizeaza fix aceasta problema si care sintetizeaza in doar 60 de pagini absolut toate informatiile pe care trebuie sa le cunoasteti, dvs. sau responsabilul SSM, pentru a nu avea necazuri in cazul unui control ITM, vezi PRODUSUL aici >>>
 
Ca urmare, gestionarea acestei obligatii privind responsabilul SSM nu este deloc simpla! Lucrarea despre care va vorbeam va ajuta sa intelegeti dintr-o privire exact ce aveti de facut.
 
Cele 5 mari teme pe care le explica impecabil  lucrarea “Caiet practic pentru responsabili SSM”!
 
  1. H.G. NR. 259/2022 pentru modificarea si completarea normelor metodologice
  2. Locuri de munca deosebite/speciale. Criterii de obtinere a sporurilor de conditii vatamatoare
  3. Accidente de munca. Cercetarea evenimentelor
  4. Organizarea Comitetului de Sanatate si Securitate in Munca (CSSM)
  5. Telemunca
 

 Instruirea salariatilor in format electronic a devenit realitate

 
Este introdusa in metodologie posibilitatea de a se efectua instruirea in format electronic utilizandu-se semnatura electronica simpla, calificata si avansata.
 
Aceasta modalitate de instruire trebuie precizata mai intai in Regulamentul intern al societatii.
 
De asemenea, si instruirea colectiva care trebuie efectuata vizitatorilor si salariatilor altor prestatori care isi desfasoara activitatea pe teritoriul angajatorului poate fi evidentiata tot in format electronic. - detalii in ghid >>>>
 
 

Cum evitati cel mai dramatic eveniment cu care se poate intalni un angajator?


 
 Accidentul de munca. Cum il preveniti, cum il gestionati in cazul nefericit ca el se produce? Gasiti in ghid informatii complete, inclusiv sanctiunile in caz de neglijente din partea dvs. De exemplu, necomunicarea, de indata, a evenimentelor catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.500 la 7.000 lei.
 
Neefectuarea cercetarii evenimentelor soldatate cu incapacitatea temporara de munca a propriilor salariati se sanctioneaza contraventional cu amenda de la 4.000 la 8.000 lei, iar incalcarea dispozitiilor legate de completarea si transmite spre avizare a F.I.A.M.-ului, cat si omisiunea de a tine evidenta accidentelor de munca se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 2.000 la 4.000 de lei.

 

Firma dvs. are peste 50 de salariati? Sunteti obligat sa infiintati un comitet SSM!
 

Aceasta obligatie este prevazuta la art. 19 din Legea nr. 319/2006. Comitetul SSM are drept scop sa asigure implicarea lucratorilor (salariatilor) la elaborarea si aplicarea deciziilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Nerespectarea obligatiei legale a angajatorului de a infiinta, a organiza si a asigura functionarea comitetului de securitate si sanatate in munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 de lei la 5.000 de lei conform art. 39 alin. (7) din Legea nr. 319/2006.
 

Telemunca. Ce obligatii aveti, ce pot verifica inspectorii ITM?
 

Incetarea starii de alerta poate inseamna pentru multi angajatori reintoarcea la birou din telemunca. Daca alegeti sa continuati activitatea in regim de telemunca, sau daca decideti sa reluati activitatea la birou, aveti o serie de obligatii SSM pe care trebuie sa le respectati! Dvs. trebuie sa fiti atent sa prevedeti expres in contractul de munca faptul ca un anumit salariat lucreaza in regim de telemunca, precum si conditiile de baza.
 
O precizare importanta! Pentru verificarea aplicarii si respectarii cerintelor legale din domeniul SSM si al relatiilor de munca, inspectorii au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca, in conditiile stipulate in Legea nr. 108/1999.
 
Protejati-va cu ajutorul Caietului pentru responsabilii SSM, COMANDA ACUM >>>
 
 
Sursa foto: ohsas-experts.ro
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]