"Ce se intampla atunci cand se acorda zile libere platite unor salariati, in temeiul art. 122 alin. (3) din Codul muncii, iar salariatul refuza in mod sistematic sa presteze ore suplimentare din care se pot compensa zilele libere platite? Refuzul angajatului poate fi considerat abatere disciplinara?"
Raspunsul specialistului:
In cazul prevazut la art. 122 alin. (3) din Codul muncii, angajatorul acorda salariatilor, in avans, ore libere platite, in cazul in care nu desfasoara, intr-o anumita perioada, activitate care sa necesite prezenta salariatului. Astfel, angajatorul acorda mai intai zile libere, in contul carora va fi efectuata, in viitor, munca suplimentara. Munca suplimentara poate fi efectuata numai cu acordul salariatului.
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii! Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca
In situatia prevazuta la art. 122 alin. (3), salariatul trebuie sa isi exprime refuzul de a presta munca suplimentara mai inainte de a accepta zilele libere. Acceptul zilelor libere echivaleaza cu acceptul de a presta munca suplimentara daca salariatul a fost in cunostinta de cauza cu privire la faptul ca aceste zile libere se acorda in considerarea unei viitoare munci suplimentare. De aceea, consideram ca refuzul salariatului de a efectua munca suplimentara, la cererea angajatorului, dupa ce a acceptat timpul liber acordat in avans, poate constitui abatere disciplinara daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege pentru existenta abaterii disciplinare.
In ceea ce priveste raspunderea disciplinara, art. 247 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Astfel, pentru ca salariatul sa poata fi tras la raspundere disciplinara este necesar ca actiunea sau inactiunea sa, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici, sa fie savarsita cu vinovatie.
Vinovatia salariatului va fi stabilita in cursul cercetarii disciplinare prealabile pe care angajatorul are obligatia sa o dispuna in conformitate cu prevederile art. 251 din Codul muncii potrivit caruia, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a) (avertismentul scris), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<