Tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate, ocazional, angajatilor, pentru cheltuieli sociale. Angajatii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.
Potrivit Codului fiscal, tichetele cadou pot fi acordate salariatilor cu ocazia Pastelui, Craciunului, zile de 1 iunie, zilei de 8 martie, dar si pentru alte destinatii sociale stabilite prin contractul de munca sau regulamentul intern.
Valoarea nominala a unui tichet cadou este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei.
Cadourile acordate cu aceste ocazii in limita sumei de 150 lei au acelasi tratament fiscal indiferent daca sunt acordate in bunuri, bani sau tichete cadou. Daca se acorda suma de 150 lei/persoana, din punct de vedere fiscal este acelasi lucru cu acordarea de tichete cadou in valoare de 150 lei/persoana sub forma de tichete cadou.
Tichete cadou sau adaos salarial in bani?
Rezulta ca acordarea cadourilor sub forma tichetelor cadou in valoare de 150 de lei cu aceste ocazii nu este recomandata intrucat tratamentul fiscal este acelasi ca la acordarea oricarui adaos salarial in bani, in schimb achizitionarea tichetelor implica o serie de demersuri. Doar daca angajatorul doreste sa ofere salariatilor cadouri cu alte destinatii sociale decat Craciun, Paste, 1 Iunie si 8 Martie se recomanda ca acordarea acestora sa fie facuta sub forma tichetelor cadou.
Astfel, Normele metodologice de aplicarea a art. 142 din Codul fiscal stabilesc ca, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Asadar, daca angajatorul acorda tichete cadou pentru alte destinatii sociale prevazute in contractul de munca sau in regulamentul intern, acestea vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit, dar vor fi excluse din baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoare.
Ocaziile speciale si tichetele cadou
Legea nu reglementeaza ocaziile sociale pentru care angajatorul poate acorda tichete cadou impozabile cu impozit pe venit, dar netaxabile cu contributii sociale. De aceea, organul fiscal, in cazul unui control, poate considera ca o ocazie pe care angajatorul a considerat-o sociala nu este sociala.
Acest risc poate fi evitat daca:
– angajatorul prevede expres in contractul de munca sau in regulamentul intern ocaziile sociale;
– angajatorul acorda tichetele cadou tuturor salariatilor sau prevede in contractul de munca sau in regulamentul intern criterii sociale pentru selectarea salariatilor carora li se acorda tichetele cadou.
Exemplu:
Pot fi considerate ocazii speciale:
– Ziua salariatului;
– Casatoria salariatului;
– Pensionarea salariatului;
– Ziua barbatului;
– Sfantul Nicolae.
Nu pot fi considerate ocazii sociale:
– performanta salariatului;
– concediul de odihna.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<