Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri cu privire la urmatoarele situatii:
1. Se poate stabili prin act aditional la CIM pe perioada determinata (12 luni) ca daca angajatul nu-si indeplineste obiectivele de performanta 2 luni consecutiv, contractul inceteaza de drept, fara preaviz?
2. Presupunand ca ne aflam in situatia in care angajatul nu si-a indeplinit obiectivele lunare, ii dam preaviz (concediere necorespundere profesionala). Daca insa angajatul recupereaza in timpul preavizului si-si indeplineste si obiectivele pentru luna precedenta, putem anula preavizul pentru a pastra angajatul?
3. Avem un CIM incheiat pentru o perioada de 12 luni. Obiectivele de performanta au fost stabilite initial pentru o perioada de 6 luni si au fost semnate drept luare la cunostinta de catre angajat odata cu semnarea CIM. Dupa 6 luni se stabilesc obiectivele pentru urmatorul semestru. Ce se intampla daca angajatul nu doreste sa semneze actul aditional cu noile obiective?
Raspuns: 1.Contractul individual de munca poate inceta de drept doar in cazurile prevazute expres de art. 56 Codul muncii . In situatia de fata concedierea salariatului se face in baza art. 61 Codul muncii , decizia de concediere, va fi emisa in maxim 30 de zile de la data constatarii cauzei de concediere. Preavizul respectand dispozitiile art. 75 alin. (1) din Codul muncii .
2.Este posibila revocarea deciziei de concediere deoarece, nici un text legal nu opreste revocarea unui asemenea act, iar pe de alta parte decizia de concediere nu este un act, prin esenta, irevocabil. Actul prin care se “anuleaza concedierea” trebuie sa imbrace forma unei decizii.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
3.Angajatorul este singurul care poate sa decida ce rezultate doreste sa obtina si care sunt obiectivele pe care salariatii trebuie sa le realizeze pentru atingerea acestor rezultate. Salariatul trebuie sa respecte sau macar sa incerce sa atinga aceste obiective, salariatul neputand insa sa cenzureze in nici un fel dreptul de a stabili obiective de performanta al angajatorului, drept conferit de art. 40 lit. f) Codul muncii .