Referitor la inregistrarea incetarii suspendarii, amintim ca nu au fost aduse modificari recente. Asadar, potrivit prevederilor art.3 alin.(2) lit.m) si art.4 alin.(1) lit.b) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se completeaza in Revisal si se transmit catre inspectoratul teritorial de munca in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii/data incetarii suspendarii.
O serie de clarificari se impun cu privire la data incetarii contractului individual de munca ce trebuie inscrisa in ReGES.
Prin data incetarii contractului individual de munca se intelege data la care un salariat isi inceteaza activitatea pentru si sub autoritatea unui angajator, asa cum rezulta din decizia de incetare a contractul individual de munca. In practica, aceasta definire a fost apreciata fie ca ziua urmatoare ultimei zile de munca, fie ca ultima zi de activitate, incetarea intervenind la finele programului de lucru.
Atragem atentia asupra faptului ca opinia nu este unitara, la nivelul intregii tari practica ITM-urilor fiind diversa!
Vom arata in continuare ca antagonismul celor doua tipuri de abordari ale conceptului de data a incetarii CIM se regaseste chiar in legislatie. Astfel, in cadrul art. 56 alin. (1) din Codul muncii, contractele de munca pot inceta de drept la data, respectiv, de la data intervenirii situatiei descrise de legiuitor.
Portal Codul Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Din interpretarea gramaticala a textului de lege rezulta urmatoarele:
Prin sintagma la data se indica ca data de incetare a CIM ziua (data) la care se produce evenimentul conform descrierii efectuate de legiuitor.
In aceasta categorie se inscriu urmatoarele situatii mentionate la urmatoarele litere ale art. 56 din Codul muncii:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
b) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica;
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
Daca analizam natura evenimentelor mai sus prezentate, putem spune ca se inscriu in explicatia generala conform careia data incetarii CIM reprezinta un moment in care salariatul nu lucreaza. Totusi, aceasta zi nu este in mod obligatoriu ziua urmatoare ultimei zile lucrate.
Spre exemplu, daca salariatul decedeaza dupa terminarea programului de lucru, prin corelarea cu data decesului consemnata in certificatul de deces, putem concluziona ca CIM inceteaza in ultima zi de lucru, dar dupa finele programului.
Art. 56 lit. i) din Codul muncii reglementeaza incetarea CIM la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata. Prin data expirarii termenului intelegem momentul proxim contractului individual de munca, la care acesta nu mai este in vigoare, interpretare indusa de sintagma expirarea termenului. Din acest punct de vedere, data expirarii termenului poate fi interpretata drept prima zi nelucrata dupa incetarea contractului individual de munca pe durata determinata. Nu este insa lipsit de logica sa spunem ca termenul expira in ultima zi de lucru, dupa terminarea programului.
Dorim sa atragem atentia ca situatia mentionata la art. 56 lit. i) din Codul muncii ar trebui corelata insa cu datele introduse in campul referitor la incetarea contractului individual de munca pe durata determinata. Clauza din CIM pe durata determinata este urmatoarea:
"Durata contractului:
b) determinata, de ...........................luni, pe perioada cuprinsa intre data de ......................... si data de ........................... / pe perioada suspendarii contractului individual de munca al titularului de post."
Din sintagma „perioada cuprinsa intre datele" sugereaza totusi ca data finala (si data de ….) ar reprezenta data de expirare a termenului, exprimat in luni, indicat in clauza, ceea ce ar fi corelat cu informatia ce trebuie introdusa in campul privind data incetarii contractului individual de munca.
Apreciem ca solutia recomandabila este indicarea datei incetarii ca ziua urmatoare ultimei zile lucrate de salariat si corelarea acesteia cu data de expirare a termenului pentru care a fost incheiat CIM.
Intr-o alta opinie, cea de-a doua data indicata in descrierea duratei determinate a CIM ar reprezenta ultima zi lucrata in baza contractului de munca. Corelativ, adeptii acestei opinii considera data incetarii CIM pe durata determinata drept ultima zi lucrata de angajat.
Art. 56 din Codul muncii prevede in anumite situatii incetarea CIM de la data intervenirii situatiei reglementate, ceea ce sugereaza ca momentul incetarii este ulterior acesteia. Iata prevederile art. 56 din Codul muncii la care facem referire:
d) ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
g) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;
h) ca urmare a interzicerii exercitarii unei profesii sau a unei functii, ca masura de siguranta ori pedeapsa complementara, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus interdictia.
In situatia reglementata de art. 56 lit. j) din Codul muncii, legiuitorul nici nu a mai indicat momentul incetarii CIM, multumindu-se sa descrie evenimentul generator al incetarii, respectiv retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali, in cazul salariatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani.
IMPORTANT!
Intelegand inconsistenta informatiilor rezultate atat din legislatie, cat si din specificatiile aplicatiei REVISAL si tinand cont de practica neunitara a ITM, precizam ca in situatia unui control de specialitate verificarea se va face tinand cont de informatiile inscrise de dvs. in actele juridice pe baza carora se fac inscrierile din aplicatie.
Specificatiile aplicatiei REVISAL nu constituie izvor de drept (desi completarea unor anumite campuri ale aplicatiei restrictioneaza aplicarea unor solutii legale corecte). Pentru a diminua riscurile in eventualitatea unui control ITM va recomandam asigurarea consecventei informatiilor din contractele individuale de munca, deciziile de incetare a CIM si inscrierile in ReGES cu privire la incetarea CIM.